article
1.6503786
ARNHEM/OOSTERBEEK - Het idee van Arnhemmer Jan Fransen is even simpel als slim: laadpalen met stroom van de bovenleiding van de trolleybussen.
Project: je auto opladen met stroom van de trolleybus
ARNHEM/OOSTERBEEK - Het idee van Arnhemmer Jan Fransen is even simpel als slim: laadpalen met stroom van de bovenleiding van de trolleybussen.
http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/arnhem/project-je-auto-opladen-met-stroom-van-de-trolleybus-1.6503786
2016-10-09T05:50:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6503858.1475849833!image/image-6503858.jpg
Arnhem,Busvervoer,hermes
Arnhem
Home / Regio / Arnhem e.o. / Arnhem / Project: je auto opladen met stroom van de trolleybus

Project: je auto opladen met stroom van de trolleybus

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ARNHEM/OOSTERBEEK - Het idee van Arnhemmer Jan Fransen is even simpel als slim: laadpalen met stroom van de bovenleiding van de trolleybussen.

  Eind 2017 kunnen eerste auto's stroom 'tanken' bij laadpalen in het winkelcentrum van Schuytgraaf en op het Raadhuisplein in Oosterbeek. „We hebben in Arnhem een elektriciteitsleiding vlak boven ons hoofd, die we nauwelijks gebruiken", zegt Fransen, oprichter van het gelijknamige bedrijf Fransen Technical Services. „Waarom gebruiken we de stroom voor de trolleybussen en hun remenergie niet voor meer doeleinden, vroeg ik me af."

  Niet overal
  Samen met het bedrijf Bordbusters ontwikkelt Fransen de laadpaal in of bij de paal die de bovenleidingen vasthoudt. "Dat kan niet overal. In Schuytgraaf bijvoorbeeld ligt een fietspad naast de trolleybaan. We willen daarom een sleuf graven van de paal naar het winkelcentrum", vertelt Fransen. „In het Raadhuisplein in Oosterbeek is het geen probleem. Daar kunnen twee auto's aangesloten worden op een laadpunt in de de paal."

  Remenergie
  De laadpunten krijgen niet alleen stroom direct van de bovenleiding, maar ook van remenergie van de trolleybussen. Elke keer als de trolleybus remt komt er energie vrij die nu verloren gaat. Behalve auto's kunnen er straks ook accu's van elektrische fietsen opgeladen worden.

  Meer over Fransen's project in de Gelderlander van zaterdag 8 oktober, editie Arnhem, of in de e-paper.


  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties