article
1.6658172
ARNHEM - Het is een jaar geleden dat het nieuwe Station Arnhem officieel werd geopend en een nieuwe naam kreeg: Station Arnhem Centraal.
Station Arnhem heet alweer een jaar Arnhem Centraal
ARNHEM - Het is een jaar geleden dat het nieuwe Station Arnhem officieel werd geopend en een nieuwe naam kreeg: Station Arnhem Centraal.
http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/arnhem/station-arnhem-heet-alweer-een-jaar-arnhem-centraal-1.6658172
2016-11-19T08:49:02+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6658173.1479484744!image/image-6658173.JPG
Arnhem,Trein,Station Arnhem Centraal,hermes
Arnhem
Home / Regio / Arnhem e.o. / Arnhem / Station Arnhem heet alweer een jaar Arnhem Centraal

Station Arnhem heet alweer een jaar Arnhem Centraal

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Arnhem liep uit voor de opening van Station Arnhem Centraal op 19 november 2015.
   Fotograaf
  ARNHEM - Het is een jaar geleden dat het nieuwe Station Arnhem officieel werd geopend en een nieuwe naam kreeg: Station Arnhem Centraal.

  Met de openingshandeling op 19 november 2015 kwam een einde aan een bouwproces van 18 jaar in het Arnhemse stationsgebied. Het gebouw van architect Ben van Berkel (UNStudio) met de opmerkelijke vormen baarde wereldwijd opzien. Tot in Brazilië en China werd het nieuwe Arnhemse station bewierookt.

  Prijzen
  Het station won nationale en internationale (beton)prijzen, kreeg de prijs 'Dak van het Jaar' en scoorde een eervolle vermelding bij de competitie 'Beste Gebouw'. Arnhemmers kenden de Heuvelink Publieksprijs toe aan het station.

  Regen
  Tegelijk bleek niet alles koek en ei. Tot nog maanden na de opening lekte het tijdens en na regenbuien op diverse plekken in de nieuwe stationshal. Inmiddels behoren de grootste problemen tot het verleden. De lekkages die er nog zijn, worden onder de loep genomen door een team van specialisten.

  Bekijk hieronder de geschiedenis van het project - van 1987 tot 2015 - in een interactieve graphic, met veel illustraties en videoreportages.

  Movie
  Mei 1845

  Oorsprong

  Met de komst van de Rhijnspoorweg is Arnhem aangesloten op het spoorwegnet van Nederland. De spoorlijn wordt feestelijk geopend op 14 mei 1845.

  Picture
  Mei 1945

  Tweede Wereldoorlog

  Arnhem komt allesbehalve ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog. De stad ligt in puin en dat geldt ook voor het station.

  Foto: Het Gelders Archief

  Movie
  Mei 1954

  Schelling

  Na de oorlog heeft Arnhem dringend een nieuw station nodig. H.J.G. Schelling maakt het ontwerp en 8 mei 1954 wordt het station geopend.

  Picture
  Mei 1987

  CDA-motie

  Arnhem ziet af van de renovatie van het stationsgebouw dat al stamt uit 1954. Het gebouw werd al langer als weinig functioneel beschouwd. Er moet een nieuw station komen is het plan, het uitvloeisel van een CDA-motie in de gemeenteraad van 10 december 1986.

  Foto: Juan Gieling

  Location
  December 1989

  Nederlandse Spoorwegen

  Het duurt even, maar tweeënhalf jaar later is ook de Nederlandse Spoorwegen ervan overtuigd dat een nieuw station een goed plan is

  Location
  April 1992

  Koolhaas

  Het plan van architect Teun Koolhaas oogst weerstand. Vooral omdat een groot deel van de Burgemeesterswijk moet worden gesloopt.

  Lees meer over Teun Koolhaas
  Movie
  Oktober 1994

  Bestemmingsplan

  Ondanks protesten wordt twee jaar later het bestemmingsplan voor het stationsgebied afgerond.

  Picture
  Oktober 1996

  Van Berkel

  Uiteindelijk gaat het stadsbestuur toch door de knieën. Koolhaas' plan wordt van tafel geveegd en aanstormend architect Ben van Berkel krijgt de opdracht om weer bij nul te beginnen.

  Lees meer over Van Berkel
  Movie
  Juli 1997

  Flat weg

  Van Berkel maakt vaart en anderhalf jaar later (op 5 juli 1997) blaast minister Annemarie Jorritsma van Verkeer als startsein een flat bij het station op. Daarbij spreekt ze profetische woorden: “De Arnhemmers moeten voorlopig nog even doorbijten. En dan maar hopen dat het niet te veel knarst. “

  Location
  November 2000

  Optimistisch

  Arnhems wethouder Henri Lenferink (links op de foto) is zó optimistisch dat hij de verwachting uitspreekt dat het nieuwe station al in 2006 klaar zal zijn, drie tot vier jaar eerder dan gepland.

  Foto: Hans Broekhuizen

  Location
  Oktober 2001

  'Beste van Nederland'

  De herinrichting van het stationsgebied heeft dan ook de wind mee. Parkeergarage Centraal, onder het station wordt geopend, en de ANWB kent de garage direct het predikaat 'beste van Nederland' toe.

  Lees hier de beoordeling van de ANWB (pdf)
  Picture
  Februari en Maart 2002

  Tempo

  Het tempo zit erin. De Willemstunnel (met ingang tot Parkeer-garage Centraal) wordt geopend en vrijwel direct daarna volgt de nieuwe Zijpse Poort, allemaal ontwerpen van Ben van Berkel.

  Foto: Hans Broekhuizen

  picture
  Maart 2003

  Bovengronds

  Net als het overdekte busstation dat een jaar later in gebruik wordt genomen, als eerste bovengrondse element van het station. Het Stationsplein zelf is nodig als bouwterrein.

  Foto: Hans Broekhuizen

  Location
  Juni 2004

  Tegenvaller

  Dan komt de eerste kink in de kabel. Arnhem moet 21 miljoen euro extra uittrekken voor het project als gevolg van financiële tegenvallers.

  Location
  September 2004

  234 miljoen

  Ook de rijksoverheid moet bijlappen: 234 miljoen euro. De oplevering van het project moet een jaar worden opgeschoven naar 2010.

  picture
  Juni 2005

  Blij

  Tussendoor wordt nog even feest gevierd als de Rijn- en Parktoren in gebruik worden genomen.

  Hans Broekhuizen

  Location
  Oktober 2006

  Boos

  Die vreugde is van korte duur en is écht voorbij als het tijdelijke station wordt geopend voor de sloop van het stationsgebouw. Lange looproutes en hoge, enge trappen oogsten een lawine van kritiek

  Lees verder
  Location
  Januari 2007

  Weer een tekort

  Als klap op de vuurpijl blijkt nóg een tekort. Van 1,7 miljoen ditmaal. Er is zorg: kan dit stationsproject eigenlijk wel worden voltooid?

  Lees verder
  Movie
  Augustus 2007

  Sloopkogel

  Toch dendert de trein door. Het wederopbouwstation valt ten prooi aan de sloopkogel. Arnhem moppert en is bezorgd.

  Picture
  Maart 2008

  Aannemer?

  De zorgen nemen verder toe als geen aannemer bereid blijkt het stationsgebouw binnen het beschikbare budget te willen bouwen. Bouwers willen tientallen miljoenen meer dan er beschikbaar zijn.

  Jan Wamelink

  Lees verder
  Location
  Oktober 2009

  Extra geld

  Vele onderhandelingsrondes later komt er inderdaad extra geld. Gemeente, provincie, Stadsregio Arnhem-Nijmegen en het rijk trekken samen nog eens 37 miljoen euro uit.

  Lees verder
  Movie
  Februari 2010

  OV Terminal

  Met dat toegezegde geld is het stationsgebouw nog niet zeker. De hete aardappel wordt vooruit geschoven door eerst te beginnen met de perrontunnel en de fietsenkelder. De OV Terminal wordt het sluitstuk.

  Lees verder
  Picture
  Oktober 2010

  Fase 1

  Terwijl 'fase 1' vordert, wordt druk gezocht naar een aannemer die de futuristische stationshal wil én kan bouwen.

  Lees verder
  Location
  Juli 2011

  Onderhandelingen

  Als de perrontunnel wordt geopend, wordt nog met twee bouwers onderhandeld over het sluitstuk van Arnhem Centraal.

  Lees verder
  Picture
  Februari 2012

  Feest

  Met de opening van de perrontunnel en de nieuwe overkapping van de perrons wordt de stemming over 'Bouwput Arnhem Centraal' allengs positiever. De sloop van het tijdelijke station is een feest.

  Gerard Burgers

  Location
  Mei 2012

  Fase 2

  Niet veel later gaan alle seinen op groen: de stationshal ('fase 2') gaat écht gebouwd worden.

  Lees verder
  Movie
  April 2013

  Beton

  Een jaar later wordt daadwerkelijk het eerste beton voor het gebouw gestort.

  Picture
  Oktober 2015

  Eerste reizigers

  De eerste reizigers vergapen zich aan de opengestelde stationshal, een werveling van beton en staal.

  Erik van 't Hullenaar

  Lees verder
  Movie
  December 2015

  In gebruik

  Op 13 december wordt het nieuwe (trolley)bussenplein in gebruik genomen. De officiële opening van het nieuwe Station Arnhem is, na 18 jaar bouwen en breken, op 19 december.

  Finish

  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties