article
1.6651863
ARNHEM - De 51-jarige Nederlander Paul van M. staat in Duitsland voor de rechter vanwege verkrachting van een 22-jarige Syrische asielzoekster. De oud-Arnhemmer was directeur van een asielopvang in Duitsland ondanks het feit dat hij al zo'n 20 keer eerder veroordeeld is.
Oud-Arnhemmer voor rechter om verkrachting asielzoekster
ARNHEM - De 51-jarige Nederlander Paul van M. staat in Duitsland voor de rechter vanwege verkrachting van een 22-jarige Syrische asielzoekster. De oud-Arnhemmer was directeur van een asielopvang in Duitsland ondanks het feit dat hij al zo'n 20 keer eerder veroordeeld is.
http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/oud-arnhemmer-voor-rechter-om-verkrachting-asielzoekster-1.6651863
2016-11-16T21:28:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.1546280.1349903716!image/image-1546280.jpg
Arnhem,Rechtbank,Rechtspraak
Arnhem e.o.
Home / Regio / Arnhem e.o. / Oud-Arnhemmer voor rechter om verkrachting asielzoekster

Oud-Arnhemmer voor rechter om verkrachting asielzoekster

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Foto: De Gelderlander
  ARNHEM - De 51-jarige Nederlander Paul van M. staat in Duitsland voor de rechter vanwege verkrachting van een 22-jarige Syrische asielzoekster. De oud-Arnhemmer was directeur van een asielopvang in Duitsland ondanks het feit dat hij al zo'n 20 keer eerder veroordeeld is.

  Hoe kan het zijn dat iemand die al circa 20 keer veroordeeld is, onder meer voor seksueel misbruik, het toch schopt tot directeur van een asielopvang? Die vraag blijft vooral hangen bij de volgers van de rechtszaak tegen de 51-jarige Paul van M.

  Finnentrop-Heggen
  De man was tot februari directeur van een asielopvang in het Duitse Finnentrop-Heggen en wordt verdacht van viervoudige verkrachting, lichamelijke mishandeling en schade berokkenen aan de gezondheid. De Nederlandse vijftiger zou de Syrische twintiger tussen januari en april bij hem thuis in het Duitse Meschede meermaals hebben verkracht en zit hiervoor sinds juni in voorarrest zit.

  Zwanger
  „In de aanklacht staat ook dat de Syrische zwanger is geweest van de Nederlander,” verklaart Johannes Kamp van het Landgericht Arnsberg tegenover deze krant. „De aanklacht beschrijft ook dat uit een DNA-test blijkt dat hij de vader was.” Verder staat te lezen dat hij haar met geweld zou hebben gedwongen seksuele handelingen uit te voeren en zich ten onrechte als medisch dokter voor zou hebben gedaan.

  Het vreemde aan de zaak is dat Paul van M. al circa 20 keer eerder is veroordeeld. „Zeventien keer in Nederland, twee keer in Duitsland en één keer in België,” verklaart Kamp. „De zaak in Nederland ging om seksueel misbruik.”

  Het Dorp
  Uit onderzoek van blijkt dat hij, toen hij 34 jaar was, in zijn toenmalige woonplaats Arnhem is veroordeeld wegens ontucht en diefstal. De oud-Arnhemmer – die op zijn Facebook uitzonderlijk veel foto's van jonge vrouwen liked – heeft zich in 1997 vergrepen aan een 14-jarig nichtje tijdens een zomerkamp in Friesland waar hij als hoofdleider fungeerde. Hij werd toen ook veroordeeld voor diefstallen die hij pleegde toen hij werkzaam was op de instelling 'Het Dorp'.

  Diverse malen nam hij daar geld weg van gehandicapte bewoners. De rechtbank sprak hem destijds vrij van verkrachting van zijn vriendin, omdat er te weinig bewijs zou zijn dat hij haar tegen haar zin in tot seks gedwongen had. Verder is hij eerder veroordeeld voor onder meer: vervaardiging van verdovende middelen, heling, valsheid in geschrifte, diefstal en witwassen.

  Verklaring van goed gedrag
  De Nederlander, die sinds de herfst van 2015 werkzaam was voor het bedrijf European Homecare, zou een Duitse verklaring van goed gedrag hebben overlegd, waaruit zou blijken dat hij niet veroordeeld zou zijn. Maar niemand kwam op het idee om hem naar een Nederlandse Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te vragen. CDA-Kamerlid Madeleine Van Toorenburg noemt de zaak 'heel alarmerend'. ,,Uit deze informatie blijkt dat het systeem blijft falen.''

  Samen met CDA-collega Pieter Omtzigt stelde zij Kamervragen toen bleek dat Robert M in de Amsterdamse zedenzaak ook al eerder was veroordeeld. De Let, die tot 19 jaar cel en tbs veroordeeld is voor misbruik van 67 zeer jonge kinderen, had al een veroordeling op zijn naam in Duitsland. „De regering heeft stellig gezegd dat de uitwisseling op orde was, maar opnieuw blijkt dat dit dus niet functioneert,” aldus Van Toorenburg, die dit morgen tijdens een overleg in de Kamer aan de orde belooft te stellen.

  Beschermen
  „Wij roepen de regering op hier zo spoedig mogelijk opheldering over te geven. Wat gaat minister Van der Steur in Europa doen om dit systeem sluitend te maken om kinderen en jonge vrouwen beter te beschermen?”

  Op 24 november staat Paul van M. weer in het beklaagdenbankje. Dan zal de inmiddels 23-jarige Syrische worden gehoord door de rechter. Voor het proces zijn tot en met 12 januari 2017 in totaal zes zittingsdagen uitgetrokken.


  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties