article
1.6423650
OOSTERBEEK - De beleving van de Slag om Arnhem moet verder gaan dan alleen de herdenking en herinnering in september. Dit hebben de vier Airborne-gemeenten Arnhem, Ede, Overbetuwe en Renkum afgesproken.
Gemeenten willen herinnering Slag om Arnhem ook na 2019 levend houden
OOSTERBEEK - De beleving van de Slag om Arnhem moet verder gaan dan alleen de herdenking en herinnering in september. Dit hebben de vier Airborne-gemeenten Arnhem, Ede, Overbetuwe en Renkum afgesproken.
http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/renkum/gemeenten-willen-herinnering-slag-om-arnhem-ook-na-2019-levend-houden-1.6423650
2016-09-21T14:05:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6412056.1474466586!image/image-6412056.JPG
Oosterbeek,Herdenking,slag om arnhem,airborne,hermes
Renkum
Home / Regio / Arnhem e.o. / Renkum / Gemeenten willen herinnering Slag om Arnhem ook na 2019 levend houden

Gemeenten willen herinnering Slag om Arnhem ook na 2019 levend houden

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De Airborne Ede.
   Fotograaf
  OOSTERBEEK - De beleving van de Slag om Arnhem moet verder gaan dan alleen de herdenking en herinnering in september. Dit hebben de vier Airborne-gemeenten Arnhem, Ede, Overbetuwe en Renkum afgesproken. 

  De Slag om Arnhem is vorige week groots gevierd in de gemeenten. Maar hoe moet het verder als er straks geen veteranen meer komen en in 2019 het 75-jarige jubileum achter de rug is?

  Airborne-gevoel
  Volgens wethouder Erik Heinrich van Renkum hebben de vier gemeenten afgesproken dat ze samen het 'Airborne-gevoel' willen uitdragen. „Hoe we dat doen? Op drie manieren. In september herdenken we de mensen die tijdens de Slag om Arnhem zijn gesneuveld.

  Verder moeten we de herinnering aan de Airborne voor de volgende generatie levend houden, zodat ook zij weten waarom we in vrijheid en vrede leven", vertelt Heinrich. Die herinnering moet breder zijn dan alleen de Slag om Arnhem. „Het derde punt is de beleving. Denk daarbij aan de experience van het Airborne Museum, maar ook de re-enactoren op de Ginkelse Hei. Maar we willen de beleving niet beperken tot september."

  Groeiende belangstelling
  De belangstelling voor de Slag om Arnhem groeit nog steeds, zeggen de vier gemeenten. „Het doel is om door het hele jaar heen bezoekers van deze regio te interesseren in de Slag om Arnhem", aldus Heinrich.

  Samenwerken
  Omdat er jaarlijks veel mensen uit binnen- en buitenland naar de regio Arnhem komen om de door de geallieerden verloren slag te herdenken, is het belangrijk om alle oorlogsaanbod op elkaar af te stemmen, vinden de vier.

  Ze willen alle kleine en grote initiatieven en programma's op het gebied van de Slag om Arnhem bundelen. Samen zullen ze fondsen werven.

  Evalueren
  Na de 75ste herdenking in 2019 willen de vier gemeenten de samenwerking evalueren en bepalen hoe ze verder gaan.