article
1.6337355
OOSTERBEEK - Trots, blij en vereerd. Met dat gevoel woonden vijf Britse oorlogsveteranen zaterdag de zeventigste Airborne Wandeltocht in Oosterbeek bij.
Veteranen blij en vereerd met 'bonus'
OOSTERBEEK - Trots, blij en vereerd. Met dat gevoel woonden vijf Britse oorlogsveteranen zaterdag de zeventigste Airborne Wandeltocht in Oosterbeek bij.
http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/renkum/veteranen-blij-en-vereerd-met-bonus-1.6337355
2016-09-03T14:46:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6337379.1472913954!image/image-6337379.jpg
Arnhem,Sociaal en maatschappij,jubileum,veteranen,Airborne Wandelmars,hermes
Renkum
Home / Regio / Arnhem e.o. / Renkum / Veteranen blij en vereerd met 'bonus'

Veteranen blij en vereerd met 'bonus'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  OOSTERBEEK - Trots, blij en vereerd. Met dat gevoel woonden vijf Britse oorlogsveteranen zaterdag de zeventigste Airborne Wandeltocht in Oosterbeek bij.

  De vijf, John Crosson, Geoff Roberts, Arthur Letchford, Alec Hall en Ted Pieri, waren speciaal uitgenodigd vanwege de jubileumeditie van de wandeltocht.

  Fantastisch
  "Normaal gesproken komen die mannen alleen over voor de officiële herdenkingen later deze maand. Maar we vonden dat we nu iets extra's moesten doen. Fantastisch dat ze daar gehoor aan hebben gegeven. Geweldig om ze hier vandaag bij ons te hebben", sprak marsleider Wilma Luckel.

  Sluipschutter
  "Een bonus", voegde John Crosson daar aan toe op het terras van de viptent bij het Airborne Museum. In september 1944 streed de nu 92-jarige Engelsman als 'sniper' (sluipschutter) met zijn makkers van de 1st Airlanding Brigade in en om Oosterbeek tegen de Duitse bezetter. De herinnering aan die strijd, onderdeel van de Slag om Arnhem en de operatie Market Garden, was in 1947 aanleiding voor het organiseren van de eerste Airborne Wandeltocht.

  Geluk
  Crosson overleefde het gevecht destijds dankzij een groot portie geluk, zo zei hij zaterdag, terwijl de duizenden wandelaars aan hem voorbij trokken. "Ik heb vaak verteld dat ik feitelijk een medaille had moeten krijgen voor het afdwingen van geluk. Ik heb bij toeval een dodelijke explosie gemist. En bij toeval liep de oversteek van de Rijn in mijn geval net goed af omdat er plots hulp kwam van een tweede boot. Normaal gesproken, had ik hier echt niet meer gezeten."

  Pijn
  Crosson geniet nog altijd van elke dag. "Ze hebben wel wat stents bij mij moeten plaatsen. Maar sindsdien geen centje pijn. Ik ga nog altijd de trap op en af en zou zelfs nog wandelen als de wandelclub in mijn dorp niet was opgeheven."

  Emotioneel
  Alle aandacht voor zijn persoontje deed Crosson, die druk in de weer was met het maken van foto's, zaterdag goed. "Maar echt emotioneel word ik pas als ik met de Nederlandse schoolkinderen word geconfronteerd. Het lijkt wel of ze precies weten wat hier allemaal in de oorlog is gebeurd. Als ik met hen in gesprek raak, krijg ik altijd een brok in de keel."