article
1.6087222
ELLECOM - De Amerikaanse piloot 'Butter' stortte tijdens de Tweede Wereldoorlog neer in de buurt van Ellecom. Zijn dochter Jill Bateman schreef een boek over zijn belevenissen: Flying Forts and Tall Dutch Tulips.
Een huis vol Duitsers en onderduikers in Ellecom
ELLECOM - De Amerikaanse piloot 'Butter' stortte tijdens de Tweede Wereldoorlog neer in de buurt van Ellecom. Zijn dochter Jill Bateman schreef een boek over zijn belevenissen: Flying Forts and Tall Dutch Tulips.
http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/rheden/een-huis-vol-duitsers-en-onderduikers-in-ellecom-1.6087222
2016-06-07T14:37:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6087223.1465390856!image/image-6087223.JPG
Ellecom,Aalst,Literatuur,Historie,Verenigde Staten,Diet Bosman,Jill Bateman,Donald Earl Butterfoss,Benvenuto,Bosman,Tweede Wereldoorlog,hermes
Rheden
Home / Regio / Arnhem e.o. / Rheden / Een huis vol Duitsers en onderduikers in Ellecom

Een huis vol Duitsers en onderduikers in Ellecom

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Jill Bateman met haar man Gordon in Ellecom.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Donald Earl Butterfoss.
   Fotograaf
  ELLECOM - De Amerikaanse piloot 'Butter' stortte tijdens de Tweede Wereldoorlog neer in de buurt van Ellecom. Zijn dochter Jill Bateman schreef een boek over zijn belevenissen: Flying Forts and Tall Dutch Tulips.

  Het enige dat de Amerikaanse schrijfster als aanknopingspunt had, was een vergeelde brief met de woorden 'Benvenuto' en 'Bosman' in priegelhandschrift. Die brief bracht haar naar Ellecom, een klein dorpje op de Veluwezoom bij Arnhem.

  Pension
  Tijdens de Tweede Wereldoorlog stortte haar vader Donald Earl Butterfoss met zijn B-17 neer in de buurt van het dorp. Hij verstopte zich nog diezelfde nacht in pension Benvenuto, waar de familie Bosman onderdak bood aan onderduikers én ingekwartierde Duitse soldaten.

  Reconstructie
  Dat haar vader een nacht doorbracht in Ellecom, wist ze. Maar meer informatie gaf haar in 2000 overleden vader niet, ondanks herhaaldelijk aandringen. De afgelopen twee jaar wist ze zijn belevenissen te reconstrueren aan de hand van een krantenartikel, bezoekjes aan stoffige archieven en herinneringen van de laatste levende dorpsbewoners die de oorlog meemaakten.

  Dochter
  Eén van die inwoners is Diet Geerlings-Bosman, de dochter van de uitbaters van Benvenuto. Tijdens de oorlog hielpen Diet en haar ouders twee Joodse families met onderduiken. De ene familie in een hol in het bos, de andere in Benvenuto zelf. Boven de onderduikers hadden de Duitse soldaten hun intrek genomen in het pension.

  „Toen ik dat hoorde, kon ik mijn oren niet geloven. Zoveel verschillende mensen en dat allemaal in banen geleid door één familie. Het leek opeens een gigantisch oorlogsverhaal verpakt in een klein Hollands dorpje. Dat moest ik wel op papier zetten”, aldus Bateman.

  Normaal
  Wat haar vader van het boek zou hebben gevonden? „Ik denk dat hij zou hebben gezegd: doe normaal! Mijn vader komt van een generatie mensen die deden wat ze moesten doen.”

  Bijzonder
  Berndien Geerlings, dochter van de inmiddels overleden Diet, beaamt dit. „Voor het boek trad ik op als vertaler tussen mijn moeder en Jill. Toen kwamen er opeens allemaal herinneringen naar voren die mijn moeder me nog nooit had verteld. Ze had altijd het idee dat ze gewoon deed wat haar werd opgedragen. Dat ze niets speciaals deed in de oorlog. Nu ik het boek heb gelezen denk ik juist: jeetje, dit is toch wel heel erg bijzonder.”

  Informatie
  Het boek Flying Forts and Tall Dutch Tulips is te koop bij boekhandel Plantage in Dieren (Callunaplein 108) en Bakker Samberg (De Friedhof 1) in Ellecom.

  Een uitgebreide reportage over het boek in De Gelderlander, editie Arnhem, van dinsdag 7 juni, als e-paper te lezen via krant.gelderlander.nl


  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties