article
1.6258547
VELP - Een ecologische buurtmoestuin - bedoeld om de contacten rondom het Kemphaanplein en Rietgansplein in Velp te verbeteren - heeft bijna het tegenovergestelde bereikt.
Goedbedoelde moestuin blijkt splijtzwam voor Velpse wijk
VELP - Een ecologische buurtmoestuin - bedoeld om de contacten rondom het Kemphaanplein en Rietgansplein in Velp te verbeteren - heeft bijna het tegenovergestelde bereikt.
http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/rheden/goedbedoelde-moestuin-blijkt-splijtzwam-voor-velpse-wijk-1.6258547
2016-08-14T05:20:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6258548.1475684211!image/image-6258548.JPG
Velp,Aalst,Leefbaarheid,Flora,Leefklimaat,vivare,buurtinitiatief,moestuin,hermes
Rheden
Home / Regio / Arnhem e.o. / Rheden / Goedbedoelde moestuin blijkt splijtzwam voor Velpse wijk

Goedbedoelde moestuin blijkt splijtzwam voor Velpse wijk

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Omwonende Jos Aalders bij de inmiddels afgebroken moestuin.
   Fotograaf
  VELP - Een ecologische buurtmoestuin - bedoeld om de contacten rondom het Kemphaanplein en Rietgansplein in Velp te verbeteren - heeft bijna het tegenovergestelde bereikt.

  Buurtbewoners liggen met elkaar in de clinch over de komst van de duurzame tuin. Sinds april dit jaar zijn de beginselen van de moestuin twee keer vernield. De initiatiefnemers van de ecologische tuin, een groep van zes studenten en oud-studenten Bos- en Natuurbeheer van Hogeschool Van Hall Larenstein, hoopten juist met hun idee de sociale samenhang in hun wijk te verbeteren.

  Contact
  „Ik ken mijn buren amper, laat staan de bewoners van de flat tegenover me", vertelt één van de initiatiefnemers Thijs Damen. „Terwijl achter die deuren allemaal interessante mensen en culturen schuilen. Zo'n moestuin - en dan een duurzame - leek ons een leuke manier om buurtbewoners met elkaar in contact te brengen."

  Rommeltje
  In april dit jaar kregen de voorstanders groen licht voor hun idee. Een brief die bewoners op de hoogte stelde van de groentetuin, schoot bij sommigen in het verkeerde keelgat. "Zonder overleg komt er opeens een moestuin. Dat vind ik niet kunnen," meent buurtbewoner Jos Aalders. "Bovendien ziet het grasveld er nu niet uit. Een paar nette planten zou ik niet erg vinden, maar dit is een rommmeltje."

  Twee kampen
  Uit een enquête van Radar Uitvoering Oost - afgenomen op verzoek van de voor- en tegenstanders - blijkt, dat zo'n 61 procent van de omwonenden vóór de komst van de moestuin is. Maar, 39 procent is tegen. „Bewoners zijn verdeeld in een ja-kamp en een nee-kamp", vertelt omwonende Laura die niet met haar achternaam in de krant wil. „Zodra je het woord 'moestuin' laat vallen, lopen de gemoederen hoog op."

  Bewonersavond
  Na overleg tussen de gemeente Rheden, de initiatiefnemers en Vivare is besloten dit weekend de groenstrook in oorspronkelijke staat terug te brengen. In september houden de initatiefnemers een bewonersavond. „Van de tegenstanders wil zo'n 70 procent wel dat er iets komt", vertelt Walter van Vliet van Radar. „Tijdens de bijeenkomst kijken we naar andere oplossingen die de sociale samenhang kunnen bevorderen, zoals een bankje of een BBQ-plaats en, indien mogelijk, een aangepaste variant van de moestuin."

   


  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties