article
1.6217775
ELLECOM - De statige Kastanjelaan in Ellecom ondergaat een metamorfose. De stoep en het wegdek worden vervangen en 24 kastanjes gekapt. Daarvoor in de plaats komen 27 Hongaarse lindes. In december moet de klus geklaard zijn.
Kastanjelaan Ellecom krijgt 27 Hongaarse Lindes
ELLECOM - De statige Kastanjelaan in Ellecom ondergaat een metamorfose. De stoep en het wegdek worden vervangen en 24 kastanjes gekapt. Daarvoor in de plaats komen 27 Hongaarse lindes. In december moet de klus geklaard zijn.
http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/rheden/kastanjelaan-ellecom-krijgt-27-hongaarse-lindes-1.6217775
2016-07-25T06:18:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6217811.1469395690!image/image-6217811.JPG
Ellecom,Flora,kastanje,hermes
Rheden
Home / Regio / Arnhem e.o. / Rheden / Kastanjelaan Ellecom krijgt 27 Hongaarse Lindes

Kastanjelaan Ellecom krijgt 27 Hongaarse Lindes

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ELLECOM - De statige Kastanjelaan in Ellecom ondergaat een metamorfose. De stoep en het wegdek worden vervangen en 24 kastanjes gekapt. Daarvoor in de plaats komen 27 Hongaarse lindes. In december moet de klus geklaard zijn.

  De kap van de majestueuze bomen van circa 60 jaar oud gaat de bewoners aan het hart. De kastanjes staan nu vol in blad en vormen een groene tunnel. „Ze zijn echt prachtig, maar we weten dat meer dan de helft ziek is en dat ze uiteindelijk allemaal ziek zullen worden. Er moet dus wat gebeuren", vertelt bewoner Koop Reynders.

  Bacterie
  De paardenkastanjes in Ellecom zijn besmet met de kastenjebloedingsziekte. In de afgelopen jaren zijn er al diverse verwijderd en op korte termijn moeten er nog meer zieke bomen gekapt worden. „In 2008 waren er drie bomen besmet met de kastanjebloedingsziekte, nu zijn het er al veertien. De bacteriën verspreiden zich snel", vertelt Martin Verstegen, projectleider van de gemeente Rheden.

  Plan
  Kastanjes terugplaatsen is geen optie. Die zouden direct ziek worden, zegt Henk van Langemheen, ook van de gemeente Rheden. „De bacterie zit in de grond; alleen kastanjes hebben er last van. We hebben de afgelopen maanden intensief contact onderhouden met de buurt. En daar is dit plan uitgekomen. Ook de nu nog gezonde bomen worden gekapt. Dat heeft uitleg nodig. Parkeerplaatsen en bomen, dat zijn gevoelige onderwerpen."

  Lindelaan
  Of de naam Kastanjelaan niet moet worden gewijzigd in Lindelaan? „Nee, tot 60 jaar geleden stonden hier iepen", weet buurtbewoner Han Meijer. "Waarschijnlijk stonden er daarvoor weer kastanjes, anders kan ik de straatnaam niet verklaren."

  De 27 lindes die langs de Kastanjelaan komen, staan nu nog op industrieterrein De Beemd in Velp en zijn een meter of 12 hoog.


  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties