article
1.6236001
DOORNENBURG - De familie Yang uit Doornenburg leeft met vijf kinderen op een krap budget. Ze willen heel graag een dagje uit. Waarheen, dat maakt niet uit.
De Yangs doen het goed, maar een dagje uit zou welkom zijn
DOORNENBURG - De familie Yang uit Doornenburg leeft met vijf kinderen op een krap budget. Ze willen heel graag een dagje uit. Waarheen, dat maakt niet uit.
http://www.gelderlander.nl/regio/betuwe/lingewaard/de-yangs-doen-het-goed-maar-een-dagje-uit-zou-welkom-zijn-1.6236001
2016-08-02T10:18:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6236421.1470132906!image/image-6236421.JPG
Doornenburg,Sociaal en maatschappij,dagje uit,Familie,Wens,hermes
Lingewaard
Home / Regio / Betuwe / Lingewaard / De Yangs doen het goed, maar een dagje uit zou welkom zijn

De Yangs doen het goed, maar een dagje uit zou welkom zijn

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De familie Yang
   Fotograaf
  DOORNENBURG - De familie Yang uit Doornenburg leeft met vijf kinderen op een krap budget. Ze willen heel graag een dagje uit. Waarheen, dat maakt niet uit.

  Twee prachtige donkere ogen kijken verlegen maar belangstellend om het hoekje van een hoekhuis in Doornenburg. De kleine Eva Yang verbergt zich vakkundig, maar haar lange zwarte haren verraden de jongste telg van het gezin Yang uit Laos. Binnen zitten vader Kachao en moeder Ger Lor. De 3-jarige Eva is mee naar binnen geslopen en kruipt snel op haar schoot. Oudste dochter Tong (12) en zoons Kou (10), Yakeng (8) en Toua (5) zijn 's middags ook thuis. Het is immers vakantie. Ook oma Moh Vong is present en overziet alle heisa rustig vanuit haar stoel.

  Oerwoud
  Zes jaar geleden kwam Kachao Yang (33) met zijn gezin naar Nederland na een even lange als bizarre reis. Kachao's vader vocht tussen 1962 en 1975 zij aan zij met de Amerikanen tegen de communisten en het gezin moest vluchten toen de Amerikanen zich na de oorlog terugtrokken. Het oerwoud in, waar Kachao in 1982 werd geboren.

  „Daar ben ik opgegroeid, steeds op de vlucht als we weer schoten hoorden", vertelt hij in voorzichtig maar goed verstaanbaar Nederlands. „In het oerwoud is in 1999 mijn vader doodgeschoten. Gelukkig kwamen we een paar jaar daarna aan in Thailand, waar we konden wonen. Met mijn moeder, mijn zus, mijn vrouw en mijn eerste kind. Mijn andere broers en zussen zijn we in de jaren daarvoor kwijtgeraakt."

  Geen extraatje
  In 2010 kwam het gezin op uitnodiging van de Nederlandse staat naar Leersum, waar ze ruim een half jaar in een asielzoekerscentrum verbleven. Sinds juli 2011 is Doornenburg hun thuis. En daar zijn de Yangs gelukkig. De kinderen zijn afgelopen schooljaar allemaal overgegaan en Kachao en Ger Lor (29) proberen zoveel mogelijk terug te doen voor de mensen die hen helpen met alles. Want het is niet altijd eenvoudig voor een gezin met vijf kinderen dat leeft van een uitkering. Een extraatje zit er in de vakantietijd dan ook niet in.

  Julianatoren
  „Sommige vriendjes zijn nu op vakantie maar anderen niet, hoor. Dus we kunnen altijd met iemand spelen", verzekert zoon Kou. Al denkt hij duidelijk met veel plezier terug aan vorige zomer. Toen had dorpsgenoot Will Volleberg (67) geld ingezameld voor een uitstapje naar pretpark Julianatoren voor het hele gezin. Kou lacht. „Daar hebben we toen lekker ijsjes gegeten. Dat was echt héél erg leuk, ja."

  Doen het goed
  Nog eens een dagje eropuit is wat de familie deze zomer heel graag zou willen. Waarheen, dat maakt niet uit. Ze zijn dankbaar voor alles wat voor hen gedaan wordt. „Ze doen het hier gewoon hartstikke goed", vertelt Volleberg trots. Hij doet al jaren ontzettend veel voor de familie. „En ze doen ook veel terug. Zo krijgt Kachao op de club voor niets tennisles en onderhoudt hij op zijn beurt het volkstuintje van de buren. Of helpt hij in huis als de buurman ziek is. Zo kom je samen verder." En met een knipoog: „Hij is nu al bijna tenniskampioen van het dorp."

  Kachao lacht bescheiden. Het gaat steeds beter, ook op de tennisbaan. Alles was wennen. Zo zat hij met zijn vrouw in Nederland voor het eerst in de schoolbanken, om de taal te leren. Van onderwijs zoals wij dat kennen, was het in het oerwoud natuurlijk nooit gekomen. „Des te knapper dat de kinderen het nu zo goed doen op school", vindt Volleberg. „En Eva op de peuterspeelzaal ook."

  Verzetje
  De dreumes lacht nog eens verlegen op schoot bij mama. De Yangs hebben het goed in Doornenburg. Maar een verzetje voor het hele gezin zou ontzettend welkom zijn. Ergens zelf om vragen is wel het laatste wat het bescheiden gezin doet. Maar een dagje even loskomen van alles zou ze ontzettend veel goed doen.

  Wilt u de familie Yang uit Doornenburg helpen?
  Stuur uw reactie inclusief uw telefoonnummer naar redactie.arnhem1@gelderlander.nl  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties