article
1.6504897
ELST/ BEMMEL - De Betuwse voetbalclubs die kunstgrasvelden hebben, zijn de afgelopen dagen door slechts enkele bezorgde spelers of ouders benaderd. De bestuursleden verwachten echter dat ze vandaag en morgen wel langs de lijn zullen worden aangeklampt over de gezondheidsrisico's.
'Weinig bellers, langs de lijn verwachten we meer vragen'
ELST/ BEMMEL - De Betuwse voetbalclubs die kunstgrasvelden hebben, zijn de afgelopen dagen door slechts enkele bezorgde spelers of ouders benaderd. De bestuursleden verwachten echter dat ze vandaag en morgen wel langs de lijn zullen worden aangeklampt over de gezondheidsrisico's.
http://www.gelderlander.nl/regio/betuwe/lingewaard/weinig-bellers-langs-de-lijn-verwachten-we-meer-vragen-1.6504897
2016-10-08T05:13:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.5739695.1455787921!image/image-5739695.jpg
Bemmel,Elst,Gif,Voetbal-amateur,rubber,granulaat,korrels,kunstgras,gif,hermes
Lingewaard
Home / Regio / Betuwe / Lingewaard / 'Weinig bellers, langs de lijn verwachten we meer vragen'

'Weinig bellers, langs de lijn verwachten we meer vragen'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ELST/ BEMMEL - De Betuwse voetbalclubs die kunstgrasvelden hebben, zijn de afgelopen dagen door slechts enkele bezorgde spelers of ouders benaderd. De bestuursleden verwachten echter dat ze vandaag en morgen wel langs de lijn zullen worden aangeklampt over de gezondheidsrisico's.

  Het tv-programma Zembla had woensdag een uitzending over mogelijk gezondheidsgevaar van de rubberkorrels, die op veel kunstgrasvelden worden uitgestrooid. Die zouden volgens onderzoek kankerverwekkend kunnen zijn.

  Twaalf
  In de Betuwe hebben twaalf voetbalclubs de beschikking over een kunstgrasveld. Ondanks de ophef leidde dat tot gisteravond nauwelijks tot reacties.

  Appje
  „We hebben een Facebookberichtje gehad en een appje. Maar ik ben morgen (zaterdag, red.) de hele dag bij de club en dan zullen ouders me wel aanklampen", zegt voorzitter Frank van Schaik van het Zettense Excelsior. „Maar voor ons als bestuur is het lastig om een oordeel te vormen. Voorlopig volgen we gewoon de KNVB en spelen we door."

  Uitvissen
  Wedstrijdsecretaris Wilco van Vlaanderen van buurvereniging SVHA heeft dezelfde ervaring: „Eén of twee vragen zijn er geweest. Dat zullen er dit weekend langs de lijn wel meer worden. We zijn bovendien nog aan het uitvissen of wij ook die bewuste korrels strooien of een ander materiaal."

  Keepers
  RKSV Driel laat uit voorzorg keepers – die het vaakst met neus richting de mat duiken – niet meer op kunstgras trainen. „Maar het aantal reacties blijft beperkt tot een paar Facebookberichten", zegt voorzitter Frans Essers. „En helemaal geen telefoontjes."

  Elisthavoorzitter Martin de Goey heeft dezelfde ervaring: „Geen telefoontjes. Wel erg benieuwd of er veel over gepraat wordt dit weekeinde bij de club."

  Zeven mails
  Voorzitter Fons van Lith van die andere club uit Elst – Spero – heeft een stuk of zeven mailtjes van bezorgde ouders gehad. „In afwachting op nieuwe onderzoeken nemen we wat kleine maatregelen: eventuele schaafwondjes direct verzorgen en keepers lange broeken laten aantrekken."

  Vervanging
  De gemeente Overbetuwe laat weten 'indien nodig verantwoordelijkheid te nemen'. „Als vervanging van die korrels nodig is zullen wij dat doen en ook de financiële consequenties dragen", zegt wethouder Ben Ross.

  Milieukeur
  Lingewaard meldt dat in die gemeente granulaat wordt gebruikt dat voldoet aan het keurmerk Milieukeur. De gemeente wijst erop dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de KNVB positief adviseren over het gebruik van de korrels.