article
1.6381892
RESSEN/HETEREN - Het zijn uitzonderlijke temperaturen voor de oogsttijd. Maar de telers klagen niet: de warmte is goed voor de smaak van het fruit.
Fruit rijpt extreem snel door hitte, maar telers klagen niet
RESSEN/HETEREN - Het zijn uitzonderlijke temperaturen voor de oogsttijd. Maar de telers klagen niet: de warmte is goed voor de smaak van het fruit.
http://www.gelderlander.nl/regio/betuwe/overbetuwe/fruit-rijpt-extreem-snel-door-hitte-maar-telers-klagen-niet-1.6381892
2016-09-13T04:51:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6382110.1473712474!image/image-6382110.JPG
Ressen,Lingewaard,Heteren,Tuinbouw,Landbouw,appels,peren,fruittelt,hermes
Overbetuwe
Home / Regio / Betuwe / Overbetuwe / Fruit rijpt extreem snel door hitte, maar telers klagen niet

Fruit rijpt extreem snel door hitte, maar telers klagen niet

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Fruit, en met name de peren, wordt extra beregend met warm weer.
   Fotograaf
  RESSEN/HETEREN - Het zijn uitzonderlijke temperaturen voor de oogsttijd. Maar de telers klagen niet: de warmte is goed voor de smaak van het fruit.

  Zorgelijk, noemt appel- en perenteler Nico van Olst uit Ressen de hitte van dit moment. „Het fruit loopt kans te verbranden. Dan gaat het zwarte plekken vertonen. Vooral de Elstar-appel is daar gevoelig voor." Sproeien is de remedie, maar Van Olst vindt dat te veel gedoe. „Het water hier bevat zoveel kalk dat het fruit er vies van wordt." Nu het zo warm is, is er volgens Van Olst de kans dat fruit doorrijpt in de kist. Dat betekent dat de vruchten melig of zelfs rot kunnen worden. 

  Plukkers: veel drinke
  De 30 tot 35 plukkers die in Ressen in de bongerd actief zijn, slaan zich erdoorheen door veel te drinken, zegt Van Olst.  „We moeten dit gewoon accepteren. De warmte komt bovendien de smaak van het fruit ten goede."

  Wél sproeien
  Fruitteler Frans van Brandenburg sproeit de boomgaarden wel. „Zoals vrijwel elke beroepsteler nu. Beregenen om de gewassen te koelen en vocht in de bongerd te houden." De Heterenaar ziet in zijn boomgaarden geen grote problemen. "De vrijwel rijpe vruchten worden nu extreem snel rijp. Maar er zijn voldoende plukkers en die hebben het tempo er goed in."

  Het hele verhaal leest u in de Gelderlander van dinsdag 13 september, editie Betuwe, of in onze e-paper.  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties