article
1.6319797
ELST - Nadat Nancy ternauwernood de wurging door haar ex-vriend overleeft gaat de hulpverlening aan de 45-jarige Elsterse op vele vlakken fout. Of het nu gemeente Overbetuwe, politie, Veilig Thuis of Moviera als stichting tegen huiselijk geweld is: bij alle instanties gaat wel wat mis.
Nancy uit Elst werd bijna gewurgd: 'De hulpverlening hapert'
ELST - Nadat Nancy ternauwernood de wurging door haar ex-vriend overleeft gaat de hulpverlening aan de 45-jarige Elsterse op vele vlakken fout. Of het nu gemeente Overbetuwe, politie, Veilig Thuis of Moviera als stichting tegen huiselijk geweld is: bij alle instanties gaat wel wat mis.
http://www.gelderlander.nl/regio/betuwe/overbetuwe/nancy-uit-elst-werd-bijna-gewurgd-de-hulpverlening-hapert-1.6319797
2016-08-31T05:57:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6319962.1472584605!image/image-6319962.JPG
Elst,Hulporganisatie,huiselijk geweld,hulpverlening,hermes
Overbetuwe
Home / Regio / Betuwe / Overbetuwe / Nancy uit Elst werd bijna gewurgd: 'De hulpverlening hapert'

Nancy uit Elst werd bijna gewurgd: 'De hulpverlening hapert'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Nancy in het centrum van Elst.
   Fotograaf
  ELST - Nadat Nancy ternauwernood de wurging door haar ex-vriend overleeft gaat de hulpverlening aan de 45-jarige Elsterse op vele vlakken fout. Of het nu gemeente Overbetuwe, politie, Veilig Thuis of Moviera als stichting tegen huiselijk geweld is: bij alle instanties gaat wel wat mis.
  We zeiden toen nog tegen elkaar: 'al die verhalen over falende hulpverlening zijn onzin

  Gillen
  Nancy's wereld komt vorig jaar eind september op z'n kop te staan. Haar toenmalige geliefde ging laat in de avond door het lint. Hij drukt tot twee keer toe haar keel dicht. Zij verliest het bewustzijn. Louter omdat haar jongste dochter hard gaat gillen en de oudste dochter op de rug van Ron inbeukt, staakt hij zijn gewelddadige actie.

  Onzin
  „Daags erna zaten de stichting Veilig Thuis, de wijkagent en de hulpofficier van justitie hier bij mij thuis aan tafel. De eerste week kon het sowieso niet op aan hulpverleners; ook de gemeente stuurde een ambtenaar", zegt Nancy, terwijl ze samen met een vriendin haar verhaal vertelt. „We zeiden toen nog tegen elkaar: 'al die verhalen over falende hulpverlening zijn onzin'."

  Zwart gat
  Maar na die eerste week valt Nancy, zoals ze het zelf noemt, in een zwart gat. „In de eerste twee maanden heb ik 24 mensen van diverse hulpverleningsorganisaties gezien. En die moeten allemaal gaan samenwerken... Sommigen komen ongevraagd het leven van jou en jouw kinderen binnenstappen. Voor je erg in hebt met wie je te maken hebt, zijn ze ook ongevraagd weer verdwenen."

  Chaotisch
  En daar gaat het volgens de nu 45-jarige Elsterse fout. „Het werd chaotisch. De één weet niet van de ander wat die doet, vertelt of toezegt. Er komt een hele machinerie van mensen en instanties op gang, maar je mist één regisseur."

  Ook hebben instanties of de wijkagent op cruciale momenten geen tijd om haar bij te staan, krijgt ze bij Moviera in tien maanden tijd zes verschillende hulpverleners, waarbij de laatste weer opnieuw een intake wil doen.

  Vergaderen
  Bij de gemeente lijkt het lang goed te gaan totdat ze – doordat haar halve inboedel is weggehaald – voor reeds mondeling toegezegde bijzondere bijstand aanklopt. „De eerste zegt toe dat het goed komt, de tweede laat weten er vanmiddag over te vergaderen en direct terug te bellen. Niet dus. En later blijkt dat ik een lening moet aanvragen."

  Vrij
  Ook belt de wijkagent in februari dat haar ex-vriend vrijkomt, terwijl dat nog tot september moet duren. Nancy belt er zelf naar het Infocentrum Detentieverloop om daar te horen dat het onzin is. Nu de vrijlating van haar ex nabij komt weet niemand haar te vertellen waar hij terecht kan. Als onderdeel van zijn veroordeling mag hij de komende drie jaar niet in Elst komen

  De Elsterse is boos en teleurgesteld. En hoopt door dit kenbaar te maken dat de slachtofferhulp verbeterd wordt.

  Samenwerking
  De politie erkent dat de verschillende protocollen, en de meerdere partijen die betrokken zijn bij hulpverlening na huiselijk geweld, het lastig maken eenduidig te communiceren met slachtoffers. Net als Overbetuwe zegt ze de samenwerking te willen verbeteren, met een duidelijk aanspreekpunt of regisseur. Ook privacywetgeving is soms een belemmering bij samenwerking.

  Wilt u reageren, dan kan dat via bernardo.van.hal@gelderlander.nl.