article
1.6211297
EDE - Ede en Wageningen gaan er van uit dat de geplande opvanglocaties voor asielzoekers in de twee gemeenten er gewoon komen. Ondanks uitspraken van het ministerie dat gemeenten de locaties moeten heroverwegen.
'Azc's Ede en Wageningen komen er gewoon'
EDE - Ede en Wageningen gaan er van uit dat de geplande opvanglocaties voor asielzoekers in de twee gemeenten er gewoon komen. Ondanks uitspraken van het ministerie dat gemeenten de locaties moeten heroverwegen.
http://www.gelderlander.nl/regio/de-vallei/ede/azc-s-ede-en-wageningen-komen-er-gewoon-1.6211297
2016-07-21T15:14:44+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.1573984.1464080505!image/image-1573984.jpg
Ede,Burgemeester,B&W,COA,vluchtelingen,Wageningen,Azc,hermes
Ede
Home / Regio / De Vallei / Ede / 'Azc's Ede en Wageningen komen er gewoon'

'Azc's Ede en Wageningen komen er gewoon'

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Het voormalige verzorgingshuis De Klinkenberg in Ede.
   Fotograaf
  EDE - Ede en Wageningen gaan er van uit dat de geplande opvanglocaties voor asielzoekers in de twee gemeenten er gewoon komen. Ondanks uitspraken van het ministerie dat gemeenten de locaties moeten heroverwegen.

  Het ministerie van Veiligheid en Justitie liet vandaag weten dat alle gemeenten hun plannen voor de vestiging van een noodopvang of azc moeten heroverwegen. De instroom is dit jaar een stuk minder hoog dan vorig jaar en daardoor staan er nu al duizenden bedden leeg in verschillende opvanglocaties.

  Onrust
  Vooral in Ede hebben die uitspraken voor veel onrust gezorgd. Daarin hebben de bezwaarmakers van alle drie de locaties elkaar gevonden. Gezamenlijk hebben ze vandaag een brief gestuurd aan de raadsleden en naar B&W in Ede. Ze verzoeken daarin of de gemeente het besluit wil heroverwegen.

  Noodzaak
  Maar de gemeente Ede hoorde ook vandaag nog van het COA dat de azc's op de Goudsberg in Lunteren, de Braamhorst in Ede en de Klinkenberg in Ede nodig zijn, meldt een woordvoerder.

  Op de drie locaties moet samen plek zijn voor 900 asielzoekers. „Er is gisteren nog gewoon onderhandeld over een van de locaties. Wij zien dus geen aanleiding het besluit te heroverwegen.”

  Wageningen
  Ook Wageningen gaat er vanuit dat het tweede asielzoekerscentrum voor 300 asielzoekers er komt. „100 procent zeker zijn we echter niet", zegt een woordvoerder. Wageningen heeft al een bestuursovereenkomst met het COA gesloten. Of de komst van dit azc wellicht toch niet doorgaat hangt af van de zogeheten regionale regietafels.

  „Daarin gaan provincies, gemeenten en het COA de komende tijd bekijken welke maatregelen er moeten worden genomen. Zij kunnen ook besluiten dat bepaalde bestuursovereenkomsten niet doorgaan."