article
1.6205712
EDE - Inwoners van Ede worden in de toekomst financieel beloond als ze minder restafval aanbieden. Tenminste, dat wil wethouder Leon Meijer. Edenaren krijgen er dan ook een extra container bij.
Ede wil scheiden van afval financieel belonen
EDE - Inwoners van Ede worden in de toekomst financieel beloond als ze minder restafval aanbieden. Tenminste, dat wil wethouder Leon Meijer. Edenaren krijgen er dan ook een extra container bij.
http://www.gelderlander.nl/regio/de-vallei/ede/ede-wil-scheiden-van-afval-financieel-belonen-1.6205712
2016-07-20T07:11:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.4258769.1394712818!image/image-4258769.jpg
Ede,Wethouder,B&W,acv,afval,scheiden,inzamelen,hermes
Ede
Home / Regio / De Vallei / Ede / Ede wil scheiden van afval financieel belonen

Ede wil scheiden van afval financieel belonen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  EDE - Inwoners van Ede worden in de toekomst financieel beloond als ze minder restafval aanbieden. Tenminste, dat wil wethouder Leon Meijer. Edenaren krijgen er dan ook een extra container bij.

  Op het raadhuis wordt gewerkt aan een plan om in 2017 een nieuw afvalsysteem in heel Ede aan te bieden, waarbij inwoners die minder vaak afval aanbieden, minder afvalstoffenheffing hoeven te betalen. „We hebben afgelopen jaar gezien dat het werkt als je mensen een financiële prikkel geeft", aldus wethouder Leon Meijer.

  Proef
  Een jaar lang heeft Ede een proef gehouden met een extra container voor plastic, metaal en drinkpakken in het buitengebied. Ten noorden van de snelweg A12 kreeg men tot april 2016 geld als men minder vaak het restafval aanbood, ten zuiden van de A12 niet. „Nu blijkt dat onder de A12 er maar zo'n 5 procent minder restafval is ingezameld. Boven de A12 was het resultaat aanmerkelijk beter."

  Waar in Ede per persoon ieder jaar 200 kilo restafval wordt aangeboden, was dat tijdens de proef in het noordelijke buitengebied nog maar 130 kilo per persoon. „In sommige gevallen ging het om minder dan de helft wat er nog aan restafval werd aangeboden." Het PMD-afval aan de straat nam juist een vlucht.

  Nieuw plan
  Volgend het nieuwe plan krijgen inwoners een extra container en dat kan een struikelblok betekenen. Meijer kijkt daarbij naar Veenendaal, waar het systeem al ingevoerd is. „Je zag dat de meeste mensen toch kozen voor een extra container in eigen tuin."

  Een alternatief is een ondergrondse container in de straat voor het restafval. De raad beslist naar verwachting in september over een voorstel om het afvalsysteem in te voeren.