article
1.6000254
EDE - De kans dat de crisis in Veldhuizen burgemeester Cees van der Knaap politiek de kop kost is klein. Hij heeft steun van de gemeenteraad. Tegelijkertijd zien raadsleden dat Ede geen vat krijgt op een groep Marokkaanse jongens.
Politieke steun Van der Knaap ondanks problemen in Ede
EDE - De kans dat de crisis in Veldhuizen burgemeester Cees van der Knaap politiek de kop kost is klein. Hij heeft steun van de gemeenteraad. Tegelijkertijd zien raadsleden dat Ede geen vat krijgt op een groep Marokkaanse jongens.
http://www.gelderlander.nl/regio/de-vallei/ede/politieke-steun-van-der-knaap-ondanks-problemen-in-ede-1.6000254
2016-05-10T06:23:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.5997254.1462779257!image/image-5997254.jpg
Ede,Bende,Veldhuizen,Marokkanen,onrust,hermes
Ede
Home / Regio / De Vallei / Ede / Politieke steun Van der Knaap ondanks problemen in Ede

Politieke steun Van der Knaap ondanks problemen in Ede

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De burgemeester van Ede tijdens de protestmars zondagmiddag.
   Fotograaf
  EDE - De kans dat de crisis in Veldhuizen burgemeester Cees van der Knaap politiek de kop kost is klein. Hij heeft steun van de gemeenteraad. Tegelijkertijd zien raadsleden dat Ede geen vat krijgt op een groep Marokkaanse jongens.

  Alle partijen in de Edese raad zijn boos vanwege de autobranden, het gooien van stenen en grotere overlast van tientallen jongens, voornamelijk van Marokkaanse afkomst, in de Edese wijk Veldhuizen.Geschokt is D66, zorgelijk, zegt de SGP.

  Consul
  De wijk stond een week lang in het midden van de aandacht, ook omdat de Marokkaanse consul plots naar de wijk kwam om steun te bieden. "Een storm in een glas water", oordeelt Ellen Out van GroenLinks/PE. "Hij kwam er zelf mee, ook om zijn excuses aan te bieden. Het was geen brevet van onvermogen vanuit Ede." Die stelling krijgt bijval van coalitiepartijen als CDA, D66, ChristenUnie en PvdA. Toch zijn er ook partijen die dat anders zien. GemeenteBelangen, SGP en VVD zijn kritisch. Natasja Peters van Burgerbelangen vindt dat Ede erkent dat ze machteloos staat.

  Polariseren
  Jan Pieter van der Schans van het CDA wuift dat weg. Hij denkt dat Ede de aandacht voor Veldhuizen misschien wel heeft laten verslappen in de afgelopen jaren. Harry van Huijstee (PvdA) is daar niet zeker van. "Wat ik wel zie is dat de maatschappij aan het polariseren is. Dat helpt hierin niet mee. En als burgers nu zeggen zich al jaren onveilig te voelen, moeten we daar wat mee."

  Voordeur
  Raadslid Evert van Milligen (VVD) pleit voor veel harder optreden, ook tot achter de voordeur. "Daar moet de burgemeester naar toe. In sommige gezinnen zijn tonnen geïnvesteerd, wat heeft het geholpen?"

  Daders
  Een debat over het functioneren van de burgemeester, waar de VVD op hint, lijkt ver weg in Ede. De meeste raadsleden hopen vooral dat de daders worden gepakt. De partijen zien dat de Marokkaanse gemeenschap problemen kent ondanks alle investeringen. Peter de Pater van GemeenteBelangen: "Er is boven en onder de radar ontzettend veel geïnvesteerd. Tegelijkertijd blijft er een cultureel probleem. Hoe kan het dat meisjes goed presteren op school terwijl jongens van dezelfde afkomst liever stenen gooien?"  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties