article
1.6032115
EDE - De Edese raad gaat niet zonder meer akkoord met het afschaffen van de subsidie op het ophalen van oud papier door kerken, verenigingen en clubs. Dat bleek donderdag tijdens een raadsvergadering.
Raad Ede geeft clubs hoop op behoud subsidie oud papier
EDE - De Edese raad gaat niet zonder meer akkoord met het afschaffen van de subsidie op het ophalen van oud papier door kerken, verenigingen en clubs. Dat bleek donderdag tijdens een raadsvergadering.
http://www.gelderlander.nl/regio/de-vallei/ede/raad-ede-geeft-clubs-hoop-op-behoud-subsidie-oud-papier-1.6032115
2016-05-20T09:00:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6024213.1463555993!image/image-6024213.JPG
Ede,Gemeenteraad,B&W,Politiek,oud papier,Vrijwilligers,hermes
Ede
Home / Regio / De Vallei / Ede / Raad Ede geeft clubs hoop op behoud subsidie oud papier

Raad Ede geeft clubs hoop op behoud subsidie oud papier

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Vrijwilligers van KNA halen oud papier op in Lunteren.
   Fotograaf
  EDE - De Edese raad gaat niet zonder meer akkoord met het afschaffen van de subsidie op het ophalen van oud papier door kerken, verenigingen en clubs. Dat bleek donderdag tijdens een raadsvergadering.

  Sommige clubs krijgen jaarlijks meer dan 10.000 euro voor het meehelpen met het ophalen van oud papier. Dat werk kan echter ook door vrachtwagens met zijladers worden gedaan, stelt de gemeente. Bovendien is de regeling oneerlijk omdat maar een beperkt aantal verenigingen kan meehelpen. Een flink aantal clubs staat op de wachtlijst.

  Alternatieven
  De gemeente heeft de afgelopen maanden gezocht naar alternatieven waarmee verenigingen toch nog een zakcentje kunnen bijverdienen, maar deze niet gevonden. Dat vinden veel raadsfracties niet kunnen. Zij vrezen dat verenigingen omvallen door het besluit.

  Oplossingen
  Onder meer het CDA en Gemeentebelangen kwamen met gecompliceerde oplossingen om te zorgen dat verenigingen toch kunnen blijven doorgaan met het ophalen van oud papier. Dat elk huishouden via de afvalstoffenheffing nu nog 5 euro meebetaalt aan deze subsidie voor verenigingen, vindt Meijer onrechtvaardig en bovendien niet passen bij het karakter van een heffing. Ellen Out van GroenLinks/PE meende echter dat de meeste inwoners wel bereid zijn dit te betalen omdat ze allemaal verbonden zijn aan een club of vereniging.

  Bezwaren
  Hoewel wethouder Leon Meijer de meeste bezwaren van de raad wist te weerleggen met argumenten, houdt de raad haar zorgen. Veel partijen vinden ook de overgangsperiode te kort.

  Na een lang debat stelde een meerderheid dat het voorstel nog niet rijp is om over te beslissen. Binnenkort keert het daarom terug op de agenda van de gemeenteraad.

  Wat vindt u?

  Subsidie voor ophalen van oud papier door vrijwilligers van clubs, scholen of kerken is uit de tijd.

  Toon resultaten