article
1.2766480
VEENENDAAL - De oude Veenendaalse PHV tricotagefabriek aan de Vijgendam wordt niet gesloopt.
Fabriek Paul Hey van slooplijst af
VEENENDAAL - De oude Veenendaalse PHV tricotagefabriek aan de Vijgendam wordt niet gesloopt.
http://www.gelderlander.nl/regio/de-vallei/fabriek-paul-hey-van-slooplijst-af-1.2766480
2008-07-26T00:50:40+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.3535934.1354266359!image/image-3535934.jpg
Veenendaal
De Vallei
Home / Regio / De Vallei / Fabriek Paul Hey van slooplijst af

Fabriek Paul Hey van slooplijst af

  • Afbeelding
   Fotograaf
  VEENENDAAL - De oude Veenendaalse PHV tricotagefabriek aan de Vijgendam wordt niet gesloopt.
  De sloopvergunning voor het pand vervalt en er wordt een procedure in gang gezet om van het pand een gemeentelijk monument te maken.

  "Een hele opluchting", noemt Janneke Boon het. Ze woont in de oude fabriek en gebruikt die als atelier. De fabriek is een broedplaats voor kunstenaars, waar wordt gewerkt, lessen worden gegeven en kunst wordt gemaakt.

  "Toch blijft er een hoop onzeker", vervolgt Boon. "We weten nog niet waar we aan toe zijn."

  De fabriek waar onder de naam Paul Hey Veenendaal (PHV) tricot – geweven stof – werd gemaakt stamt uit de twintiger jaren van de vorige eeuw. Boon: "Niet zozeer de architectuur is bijzonder – al past het huis me als een jas – maar de historie is van belang voor Veenendaal. Het is een herinnering aan de vroegere textielindustrie."

  Wat er met het pand gebeurt, is nog niet helemaal duidelijk. De fabriek is geen eigendom van de gemeente.

  Veenendaal overweegt de fabriek te betrekken bij Brouwerspoort, op een steenworp afstand. Daar komt een cultuurcluster aan het Kees Stipplein met onder meer museum het Kleine Veenloo, de bibliotheek, kunstuitleen en plek voor de historische verenging.

  Boon: "Bij dat cultuurcluster zouden we graag aansluiten. Maar we wachten nog even af wat de plannen zijn."

  In Veenendaal hebben – naast de gebruikers – Carla Dik van ChristenUnie en Irma Alberti van GroenLinks zich hard gemaakt voor het behoud van de PHV. Ze wisten het college te overtuigen dat de fabriek bewaard zou moeten blijven.

  De sloopvergunning voor de fabriek was aangevraagd door de vastgoedtak van supermarktketen Plus. Die kocht anderhalf jaar geleden een rij panden aan en rond de Prins Bernhardlaan, waaronder de PHV-fabriek. Het plan was om de panden te slopen en er aan de Bernhardlaan een nieuwe supermarkt te bouwen.

  De gemeente Veenendaal was van meet af aan faliekant tegen dit plan. Er zou onvoldoende parkeerruimte in de omgeving zijn. Daarnaast heeft Veenendaal vastgelegd dat er maar twee supermarkten in het centrum mogen zijn.

  Plus dacht aanvankelijk argumenten te hebben om de gemeente op andere gedachten te brengen. Daar zijn ze volgens het college van B en W op terug gekomen. "Wij gaan er vanuit dat Plus nu ook inziet dat een supermarkt op die plek geen goed idee is", zegt wethouder Bert van den Bos.

  Voor Plus is de drang om een nieuwe supermarkt te bouwen kleiner geworden. Sinds december 2007 heeft Plus een grote supermarkt in het Veenendaalse winkelcentrum De Scheepjeshof.

  Overigens is alleen de sloopvergunning voor de PHV-fabriek ingetrokken. Voor de overige panden – Prins Bernhardlaan 12 tot en met 20 – heeft Plus Vastgoed nog altijd een sloopvergunning. Wat er met die panden gaat gebeuren is nog onduidelijk.

  Bij Plus Vastgoed kan alleen directeur Wim de Boer inhoudelijk op de zaak reageren. Hij is op vakantie en daarom niet bereikbaar voor commentaar.