article
1.6166834
VEENENDAAL - Hoe groot moet de spaarpot van de gemeente Veenendaal zijn? Die vraag – en discussie – gijzelde maandag een avond lang de raadsvergadering in het Veenendaalse gemeentehuis. Het uiteindelijke resultaat: de gemeente moet minimaal 16,5 miljoen euro in het spaarvarken houden.
Spaarpot Veenendaal wordt niet kleiner
VEENENDAAL - Hoe groot moet de spaarpot van de gemeente Veenendaal zijn? Die vraag – en discussie – gijzelde maandag een avond lang de raadsvergadering in het Veenendaalse gemeentehuis. Het uiteindelijke resultaat: de gemeente moet minimaal 16,5 miljoen euro in het spaarvarken houden.
http://www.gelderlander.nl/regio/de-vallei/veenendaal/spaarpot-veenendaal-wordt-niet-kleiner-1.6166834
2016-07-05T04:59:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.3535048.1460118981!image/image-3535048.JPG
Veenendaal,Gemeenteraad,kadernota,reservepot,hermes
Veenendaal
Home / Regio / De Vallei / Veenendaal / Spaarpot Veenendaal wordt niet kleiner

Spaarpot Veenendaal wordt niet kleiner

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Gemeentehuis van Veenendaal
   Titel
   Gemeentehuis van Veenendaal
   Beschrijving
   Het gemeentehuis van Veenendaal.
   Fotograaf
  VEENENDAAL - Hoe groot moet de spaarpot van de gemeente Veenendaal zijn? Die vraag – en discussie – gijzelde maandag een avond lang de raadsvergadering in het Veenendaalse gemeentehuis. Het uiteindelijke resultaat: de gemeente moet minimaal 16,5 miljoen euro in het spaarvarken houden.

  En dat kan gevolgen hebben voor grote projecten als het opknappen van het winkelcentrum.

  Kadernota
  De gemeenteraad van Veenendaal behandelde maandag de kadernota, een avond om het huishoudboekje voor volgend jaar in te vullen. Op zich staat Veenendaal er niet slecht voor. De komende jaren houdt de gemeente geld over zodat verdere bezuinigingen dit keer niet aan de orde waren. Dit jaar alleen al is er een plus van 840.000 euro.

  Potje 
  De partijen in de raad hadden dan ook aanvankelijk 14 amendementen en 27 moties klaar liggen om allerlei plannen uit te voeren. De vraag was alleen of er wel geld voor was. Want al direct kwam er een voorstel van de ChristenUnie om wat aan het reservepotje van de gemeente te doen. Het college van B en W wilde de ondergrens van de reserve terugbrengen van 16,5 miljoen naar 13,5 miljoen euro. Maar ChristenUnie vond, gesteund door een meerderheid van D66, CDA, Lokaal Veenendaal, SP en GroenLinks dat die reservepot 16,5 miljoen euro moet blijven.

  Risico
  Volgens CU-raadslid Roodbeen is dat omdat Veenendaal de komende jaren heel wat risico's loopt. Zo is er de noodlijdende energieleverancier DEVO waar Veenendaal voor de helft aandeelhouder in is. En bij sociaal werkbedrijf IW4 dreigen de komende jaren tekorten.
  Hard rekenen achter de schermen leverde met wat nattevingerwerk de gegevens op dat Veenendaal wel wat kan lijden. Als alle plannen van de kadernota-avond goedgekeurd zouden worden, zou dat 1,2 miljoen euro kosten. En dan zou er altijd nog 18,5 miljoen in de reservepot blijven zitten. „Maar dan moet je daarna wel gaan kiezen wanneer je ambitieuze projecten wilt uitvoeren”, aldus wethouder Marco Verloop, verwijzend naar onder andere de plannen voor het winkelcentrum.

  Management
  Verloop had niet zozeer een probleem met de marge van twee miljoen die overbleef, maar met het hele voorstel. „Want die verlaging naar 13,5 miljoen is niet zomaar bedacht. Dat is de uitkomst van gedegen risicomanagement.” Als je dat negeert, kun je volgens Verloop net zo goed helemaal stoppen met risicomanagement en gewoon geld gaan oppotten.

  De raad koos uiteindelijk toch – met 20 tegen 13 stemmen – om de reservepot van de gemeente op 16,5 miljoen euro te houden.  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties