Home / Regio / De Vallei / Verjus nieuw product van wijngaard

Verjus nieuw product van wijngaard

  • Afbeelding
    Fotograaf
WAGENINGEN - Wijngaard Wageningse Berg heeft een nieuw product toegevoegd aan zijn assortiment. Naast wijn en grappa produceren Jan en Els Oude Voshaar nu ook verjus. Volgens eigen zeggen zijn ze de eersten in Nederland.


Verjus is het sap van groene, onrijpe druiven. Het wordt in de keuken gebruikt als alternatief voor azijn. De oorsprong van verjus gaat terug tot in de middeleeuwen. Toen was het sap bekend onder de naam agrest. De laatste eeuwen was het in de vergetelheid geraakt. De afgelopen decennia heeft verjus, onder de naam Verjus de Périgord, een revival beleefd in Frankrijk. Vorig jaar volgden Zwitserland en Duitsland. Dit jaar is Nederland de vierde in de rij.

Verjus (letterlijk groen sap) smaakt zuur, maar is milder dan azijn en zachter dan citroensap. Het sap wordt geperst uit de onrijpe druiventrossen die circa zeven weken voor de oogst worden weggeknipt om de kwaliteit van de overige trossen te verbeteren. Topkoks gebruiken verjus in sauzen en dressings. Op die manier combineren die beter met wijn dan als er azijn of citroensap is gebruikt.

De Wageningse wijngaard heeft dit jaar 150 flessen verjus geproduceerd. Ze zijn te koop in Wageningse winkels.