article
1.6264009
WAGENINGEN - In de buurt van berkenbomen kan er aankomende week overlast ontstaan van de berkenwants met de naam berkensmalsnuit. Zo meldt de universiteit van Wageningen (WUR).
Berkenwants stinkt binnenkort weer
WAGENINGEN - In de buurt van berkenbomen kan er aankomende week overlast ontstaan van de berkenwants met de naam berkensmalsnuit. Zo meldt de universiteit van Wageningen (WUR).
http://www.gelderlander.nl/regio/de-vallei/wageningen/berkenwants-stinkt-binnenkort-weer-1.6264009
2016-08-14T09:50:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6264364.1471179392!image/image-6264364.jpg
Wageningen,Wetenschap,Plaag,berkenwants,wageningen
Wageningen
Home / Regio / De Vallei / Wageningen / Berkenwants stinkt binnenkort weer

Berkenwants stinkt binnenkort weer

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  WAGENINGEN - In de buurt van berkenbomen kan er aankomende week overlast ontstaan van de berkenwants met de naam berkensmalsnuit. Zo meldt de universiteit van Wageningen (WUR).

  Het aantal wantsen dat momenteel per katje wordt aangetroffen, is op diverse plaatsen vergelijkbaar met 2014 toen er een flinke uitbraak plaats vond met lokaal veel overlast op campings en in huizen. Het aantal wantsen per boom kan oplopen tot een miljoen.

  Berken
  De hoeveelheid overlast die kan ontstaan is naast de huidige weersomstandigheden en het aantal wantsen per katje ook afhankelijk van het aantal katjes per boom en het aantal bomen bij elkaar. Berken hebben van jaar tot jaar een zeer sterk wisselend aantal bloemen.

  Plaag
  Het aantal katjes per boom verschilt niet alleen jaarlijks maar ook binnen het jaar sterk. In 2014 bleken 77 berkenbomen in een straat in Wageningen er minimaal 80 tot maximaal 73 duizend katjes aan een boom hingen met een gemiddelde van 13,500. Bij een dichtheid van 3 wantsen per katje kom je dan uit op 40 duizend wantsen per boom. Bij een dichtheid van 14 wantsen kan het aantal wantsen per boom oplopen tot een miljoen. Een ware plaag, dus.

  Stank
  De berkenwants heeft een sterke, bijna chemische reuk. Het is dan ook de stank, die meteen opvalt en zorgt voor hinder. In 2014 was er sprake van een grote plaag in Doorwerth en in Wageningen. Meer informatie over de berkenwants staat in het persbericht van de WUR.  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties