article
1.6317758
WAGENINGEN - Terwijl het al jaren niet goed gaat met de bij, hebben imkers in Nederland te maken met een nieuw probleem. Vele kunstraten, waarin nieuwe werkbijen moeten worden geboren, zijn besmet.
Imkers worstelen met lage bijengeboorte door besmetting
WAGENINGEN - Terwijl het al jaren niet goed gaat met de bij, hebben imkers in Nederland te maken met een nieuw probleem. Vele kunstraten, waarin nieuwe werkbijen moeten worden geboren, zijn besmet.
http://www.gelderlander.nl/regio/de-vallei/wageningen/imkers-worstelen-met-lage-bijengeboorte-door-besmetting-1.6317758
2016-08-30T14:05:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.5876108.1459412675!image/image-5876108.jpg
Wageningen,Fauna,Dierenwelzijn,Bijen,raten,hermes
Wageningen
Home / Regio / De Vallei / Wageningen / Imkers worstelen met lage bijengeboorte door besmetting

Imkers worstelen met lage bijengeboorte door besmetting

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  WAGENINGEN - Terwijl het al jaren niet goed gaat met de bij, hebben imkers in Nederland te maken met een nieuw probleem. Vele kunstraten, waarin nieuwe werkbijen moeten worden geboren, zijn besmet.

  De kunstraten lijken te zijn getroffen door een nog onbekende ziekte,dan wel een schadelijke stof. Frank Moens van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging, gevestigd in Wageningen, bevestigt het probleem dat door tal van imkers wordt gemeld. Het probleem houdt de imkerwereld sinds begin deze maand flink bezig. „Een groot deel van de cellen in de nieuwe honingraat komen niet tot ontwikkeling." Dat betekent dat er veel minder werkbijen worden geboren dan normaal.

  Bijenhuis
  Het Bijenhuis in Wageningen is een van de plaatsen waar de kunststraten worden verkocht. Moens noemt het een serieus probleem voor de bijenhoudersvereniging. „Maar gezien de tijd van het jaar is het geen groot probleem. Het bijenseizoen is vrijwel voorbij. We weten zeker dat het voorbij is als het volgende jaargetijde begint." Op dit moment wordt uitgezocht wat precies de oorzaak kan zijn van de problemen met de nieuwe kunstraten. Duidelijk is al wel bij welke leveranciers het speelt.

  Geen Europees Vuilbroed
  Alle bijenhouders die bij de vereniging zijn aangesloten, zijn inmiddels op de hoogte gesteld. Er werd eerder deze maand gedacht dat de bijenziekte Europees Vuilbroed in de raten zou zitten. Dat blijkt echter niet het geval, zegt Moens. „Er zijn signalen die daarop wijzen, maar alle tests daarop zijn negatief." De problemen hebben geen effect op de honing.  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties