article
1.6135493
WAGENINGEN - Bewoners van de wijk Roghorst in Wageningen en de gemeente verschillen van mening. Wordt de luchtkwaliteit nou beter of slechter na verbreding van de Nijenoord Allee?
'Luchtkwaliteit Roghorst wordt slechter'
WAGENINGEN - Bewoners van de wijk Roghorst in Wageningen en de gemeente verschillen van mening. Wordt de luchtkwaliteit nou beter of slechter na verbreding van de Nijenoord Allee?
http://www.gelderlander.nl/regio/de-vallei/wageningen/luchtkwaliteit-roghorst-wordt-slechter-1.6135493
2016-06-24T12:14:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.3613339.1466492471!image/image-3613339.JPG
Wageningen,Leefklimaat,luchtkwaliteit,Nijenoord Allee,hermes
Wageningen
Home / Regio / De Vallei / Wageningen / 'Luchtkwaliteit Roghorst wordt slechter'

'Luchtkwaliteit Roghorst wordt slechter'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Dit deel van de Mansholtlaan wordt verbreed tot een vierbaansweg.
   Titel
   Dit deel van de Mansholtlaan wordt verbreed tot een vierbaansweg.
   Fotograaf
  WAGENINGEN - Bewoners van de wijk Roghorst in Wageningen en de gemeente verschillen van mening. Wordt de luchtkwaliteit nou beter of slechter na verbreding van de Nijenoord Allee?

  Slechtere luchtkwaliteit
  Mariëtte van Duijn en Frank Hoeberichts van de Belangenvereniging Bewoners Roghrost menen dat de verbreding zorgt voor een slechtere luchtkwaliteit in hun wijk. „Stel dat de verbreding doorgaat, dan verbetert de doorstroming", zegt Hoeberichts. „Dat komt doordat er dan veel meer verkeer over de weg gaat rijden." Hij pakt de cijfers er eens bij. Nu rijden er dagelijks 16.600 voertuigen over de Nijenoord Allee. Gebeurt er niets, dan zijn dat er in 2030 20.000. Bij verbeterde doorstroming zijn dat er 27.700. Voor vrachtwagens zijn de getallen: 300, 400 en 500. "Dat zorgt dus wel degelijk voor een slechtere luchtkwaliteit in onze wijk."

  Goed
  De luchtkwaliteit in de wijken langs de Nijenoord Allee in Wageningen is goed, meldde het college van burgemeester en wethouders vorige week. Beide beweringen zijn gebaseerd op de resultaten van dezelfde twee onderzoeken. Maar het college neemt de wettelijke norm als uitgangspunt. Die is twee keer zo hoog als die van de WHO. „Wij houden ons altijd aan de wettelijke normen", zegt wethouder Han ter Maat. „Dat heeft er onder meer mee te maken dat de WHO voor sommige zaken de waarde nul hanteert."

  Nulmeting
  Van Duin noemt de meting die nu is uitgevoerd een nulmeting. „Wij vinden dat het dan de taak van de gemeente is om de kwaliteit van de lucht te verbeteren in plaats van te stellen dat het goed is en goed blijft", aldus Hoeberichts.