article
1.6444150
WAGENINGEN - De gevreesde suzuki-fruitvlieg brengt grote schade toe aan fruit dat in het wild groeit. Dat kan grote gevolgen hebben voor vogels die wilde bramen, vlierbessen, kamperfoelie en dergelijke eten om aan te sterken voor de winter.
Suzuki-fruitvlieg is bedreiging voor vogels
WAGENINGEN - De gevreesde suzuki-fruitvlieg brengt grote schade toe aan fruit dat in het wild groeit. Dat kan grote gevolgen hebben voor vogels die wilde bramen, vlierbessen, kamperfoelie en dergelijke eten om aan te sterken voor de winter.
http://www.gelderlander.nl/regio/de-vallei/wageningen/suzuki-fruitvlieg-is-bedreiging-voor-vogels-1.6444150
2016-09-25T20:03:40+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.5080006.1436850754!image/image-5080006.jpg
Wageningen,Fauna,schade,vogels,suzuki-fruitvlieg,bedreiging,univerisiteit,hermes
Wageningen
Home / Regio / De Vallei / Wageningen / Suzuki-fruitvlieg is bedreiging voor vogels

Suzuki-fruitvlieg is bedreiging voor vogels

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De Suzuki-fruitvlieg is piepklein maar kan voor miljoenen euro's schade aanrichten.
   Fotograaf
  WAGENINGEN - De gevreesde suzuki-fruitvlieg brengt grote schade toe aan fruit dat in het wild groeit. Dat kan grote gevolgen hebben voor vogels die wilde bramen, vlierbessen, kamperfoelie en dergelijke eten om aan te sterken voor de winter.

  Dat meldt nieuwssite NatureToday van Wageningen Universiteit.

  Hoge temperatuur
  De suzuki- fruitvlieg werd voor het eerst in 2012 waargenomen in ons land. Sindsdien is de populatie jaarlijks vertienvoudigd, zegt bioloog Arnold van Vliet van NatureToday. De vlieg kan grote afstanden afleggen. De hoge temperaturen van de afgelopen week hebben voor een extra grote toename gezorgd.

  Bramen
  Anders dan 'gewone' fruitvliegjes stort de exoot zich niet alleen op rottend fruit, maar ook op bessen en bramen die nog gaaf aan de struik zitten. Vrouwtjes boren hierin een gaatje om eitjes in te leggen. Nadat die zijn uitgekomen, eten de larven het vruchtvlees. De vrucht rot daarna snel weg.

  Opvetten
  „In de fruitteelt blijkt al dat de suzuki-fruitvlieg in staat is tientallen procenten van alle vruchten aan te tasten. Als dat ook in de natuur gebeurt, dan kunnen er voedseltekorten ontstaan voor vogels", zegt Van Vliet. Die gebruiken de vruchten om op te vetten voor de moeilijke winterperiode. Met minder goede vruchten wordt het bovendien voor de plant lastiger zich voort te planten. Wat de precieze effecten zullen zijn, is echter nog niet bekend.

  Schadepost
  Tot nog toe was er vooral aandacht voor de schade die de vlieg veroorzaakt bij commercieel geteeld fruit. Volgens telers ging het vorig jaar om een schadepost van tientallen miljoenen euro's. Dit jaar onderzoeken biologen wat de gevolgen zijn voor vruchten die in het wild voorkomen.

  „De vlieg is overal en in groten getale aanwezig. Het is duidelijk dat we er in Nederland niet meer van afkomen. Hij zal blijvend een grote impact op onze natuur hebben", aldus Van Vliet.  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties