article
1.5318943
WAGENINGEN - Cultuur, zorg, recreatie en wonen. Het komt allemaal op Duivendaal. Eigenaar Wageningen UR heeft zijn geboortegrond verlaten en het terrein aan de rand van het centrum van Wageningen staat aan de vooravond van een metamorfose.
Vleugje oud Duivendaal op nieuw Duivendaal in Wageningen
WAGENINGEN - Cultuur, zorg, recreatie en wonen. Het komt allemaal op Duivendaal. Eigenaar Wageningen UR heeft zijn geboortegrond verlaten en het terrein aan de rand van het centrum van Wageningen staat aan de vooravond van een metamorfose.
http://www.gelderlander.nl/regio/de-vallei/wageningen/vleugje-oud-duivendaal-op-nieuw-duivendaal-in-wageningen-1.5318943
2015-10-08T21:27:35+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.3852668.1370441360!image/image-3852668.JPG
Wageningen,Bouwplan,Duivendaal,herontwikkeling,hermes
Wageningen
Home / Regio / De Vallei / Wageningen / Vleugje oud Duivendaal op nieuw Duivendaal in Wageningen

Vleugje oud Duivendaal op nieuw Duivendaal in Wageningen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Het voormalige hoofdgebouw van Wageningen UR aan de Costerweg. Foto: Arnold Winkel/DG
  WAGENINGEN - Cultuur, zorg, recreatie en wonen. Het komt allemaal op Duivendaal. Eigenaar Wageningen UR heeft zijn geboortegrond verlaten en het terrein aan de rand van het centrum van Wageningen staat aan de vooravond van een metamorfose.

  Donderdagavond werden in schouwburg Junushoff de voorlopige contouren van het plan gepresenteerd.

  Historie
  Stedenbouwkundige en architect Marlies Rohmer ontvouwde haar ideeën voor het terrein aan de circa 150 bezoekers van de informatieavond. Ze vond dat het nieuwe Duivendaal de couleur locale van het historische Duivendaal moet ademen.

  Aan het eind van de 19e eeuw stond daar de wieg van de universiteit en nog steeds staan er enkele gebouwen uit die tijd aan de oostzijde van het terrein, alle gemeentelijke monumenten. Om de sfeer van het oude Duivendaal ook aan de westkant te krijgen, stelt Rohmer voor om aan die zijde ook kleine gebouwen neer te zetten. In het centrale deel situeert ze forsere bebouwing met 'een structuur van geschakelde pleinen'.

  Onder de centrale bebouwing wil ze een parkeergarage maken voor 400 auto's. Hierdoor zouden de parkeerplaatsen aan de westkant van het Plantsoen (langs de gracht) kunnen verdwijnen.

  Sloop
  Om dit mogelijk te maken ziet ze het voormalige hoofdgebouw van Wageningen UR het liefst gesloopt worden. Hetzelfde lot zou het monumentale gebouw van Meteorologie te wachten staan. Een peiling onder de bezoekers leerde dat circa 95 procent in principe met deze plannen instemt. Bedenkingen waren er over het parkeren, de verbinding met de stad (een wens van de gemeente) en het zicht op het gebied vanaf de Lawickse Allee.

  Hotel
  Martijn Rauwers van Gieling Consultancy ging in op de mogelijke gebruikers van het nieuwe Duivendaal. Opvallend was een plaats voor kunstzinnig centrum 't Venster. Ook is er plaats voor een hotel. Hiervoor moet wel een ander Wagenings hotel wijken. Het Hof van Wageningen, niet ver van Duivendaal, zou een mogelijke kandidaat zijn. Ook zou er plaats zijn voor een 'bakkerscafé'. Verder is er ruimte voor allerlei soorten van wonen. Met of zonder zorg.

  Volgens Rauwers is de belangstelling groot. Zelfs zo groot dat niet alle wensen vervuld zouden kunnen worden.  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties