article
1.2603873
Een Achterhoekse betaalde duizenden euro’s voor een facelift en halslift die ze niet zou hebben gekregen.
'Chirurg heeft geen gevoel als hij iemand tilt'
Een Achterhoekse betaalde duizenden euro’s voor een facelift en halslift die ze niet zou hebben gekregen.
http://www.gelderlander.nl/regio/liemers/chirurg-heeft-geen-gevoel-als-hij-iemand-tilt-1.2603873
2008-04-16T00:56:03+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.3535903.1354265793!image/image-3535903.jpg
Liemers
Home / Regio / Liemers / 'Chirurg heeft geen gevoel als hij iemand tilt'

'Chirurg heeft geen gevoel als hij iemand tilt'

  • Afbeelding
   Fotograaf
  Een Achterhoekse betaalde duizenden euro’s voor een facelift en halslift die ze niet zou hebben gekregen.

  Als Karin op 18 december 2006 wakker wordt in de Utrechtse privékliniek van plastisch chirurg Edwin van Onselen, voelt ze geen pijn.

  Toch weet ze niet beter dan dat ze een pittige operatie achter de rug heeft met een klassieke facelift en halslift. Na een paar weken begint ze echter te twijfelen. "De huid van mijn gezicht zat nog steeds erg los", zegt Karin (gefingeerde naam), die in een dorpje bij Doetinchem woont.

  De vrouw kwam in het voorjaar van 2006 voor het eerst bij Van Onselen, die in het land meerdere privéklinieken heeft. Op dat moment was de specialist nog niet in het nieuws geweest vanwege het overlijden van twee van zijn patiëntes, één in zijn kliniek in Utrecht en één, in 2004, in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Van Onselen verliet dat hospitaal in 2005 na de nodige trammelant binnen zijn maatschap.

  Bij Karin zou de specialist schade herstellen die ze had overgehouden aan cosmetische behandelingen door een andere arts, naar wie de inspectie, wegens meerdere klachten, nu onderzoek doet.

  Karin: "Toen ik bij Van Onselen kwam, zag ik er niet meer uit. Ik was wanhopig en heb zoveel bij hem gehuild. Als hij me heeft opgelicht, is hij een man zonder gevoel of geweten. "

  Het is een bizarre geschiedenis die Karin uit de doeken doet. Tussen 2005 en 2007 onderging ze 31 cosmetische behandelingen. De meeste waren nodig om complicaties te herstellen.

  Haar verhaal begint in januari 2005 als ze in schoonheidssalon Francine in Lichtenvoorde permanente rimpelvuller krijgt ingespoten door de Overijsselse arts Dennis Bartels, die op provisiebasis in de salon werkt. Ze houdt aan de inspuitingen pijnlijke, fistelachtige woekeringen over.

  In het najaar komen van 2005 komen daar complicaties bij van een mislukte aptoslift door Bartels. Bij zo'n lift worden in beide wangen – als een soort ophangsysteem – draden aangebracht. Een van die draden knapte echter. Tot twee keer toe lukt het Bartels niet om de kapotte draad eruit te halen, zegt Karin. Ook liet hij, volgens haar, na om hechtingen te verwijderen. " Telkens als ik belde, was hij druk, of hij kwam beloftes niet na", zegt ze. Haar schoonheidsspecialiste in Lichtenvoorde gaf niet thuis, aldus Karin. Wel tipte ze 'een goede plastisch chirurg', vertelt Karin: Edwin van Onselen.

  Hij schrikt zo van de aanblik van Karin dat hij arts Bartels en schoonheidssalon Francine onderuit haalt in het blad New Beauty. "Een salon van schoonheidsspecialist F. te L. is de crime scène van dit waar gebeurde verhaal, waarin rondreizende dokter B. grove fouten maakte, maar F. medeplichtig is, zo niet de aanstichtster van het drama", zo begint Van Onselen zijn column.

  Hij beschrijft een 'verdrietige vrouw' met een 'werkelijk misvormd gezicht' vol 'lekkende bulten'. "Dokter B. heeft in negen maanden tijd mevrouw (...) omgebouwd tot een soort snaveldier."

  Op dat moment kent Van Onselen Bartels niet persoonlijk. Dit verandert volgens Karin in het najaar van 2006. De twee ontmoeten elkaar dan in het Doetinchemse restaurant De Groeskamp om Karins' behandeling te bespreken. Bartels betaalt de Achterhoekse rond die tijd 4.600 euro terug, want ze heeft al veel uitgegeven aan herstelbehandelingen. Zo heeft Van Onselen bulten in Karins' gezicht verwijderd. Daarbij is echter zoveel weefsel verdwenen, dat er kuilen vallen in haar gezicht. Daarom stelt de specialist een klassieke facelift en halslift voor. Voor deze ingreep, plus het inspuiten van vet en correcties van haar oogleden en mond, krijgt ze een ongespecificeerde rekening van 18.700 euro. Karin is ontevreden over het resultaat en haakt af. In het najaar van 2007 leest de Achterhoekse een bericht in deze krant. Daarin kondigen Bartels en Van Onselen aan dat ze samen in Zevenaar een lasertherapie introduceren. Ze is woedend en argwanend en komt in contact met de Doetinchemse Sylvia Veerman, die ook verminkt is geraakt na een reeks cosmetische behandelingen door een fysiotherapeut. Veerman brengt haar in contact met de hoogleraar in Groningen die Karins twijfels bevestigt.

  Karin heeft voor al haar cosmetische behandelingen bijna 30.000 euro betaald.