article
1.6350396
DOESBURG - De IJsselbrug in Doesburg gaat de Alexander Ver Huellbrug heten. Op Open Monumentendag, aankomende zaterdag, worden de naamborden onthuld.
Nieuwe naam voor IJsselbrug in Doesburg
DOESBURG - De IJsselbrug in Doesburg gaat de Alexander Ver Huellbrug heten. Op Open Monumentendag, aankomende zaterdag, worden de naamborden onthuld.
http://www.gelderlander.nl/regio/liemers/doesburg/nieuwe-naam-voor-ijsselbrug-in-doesburg-1.6350396
2016-09-07T06:00:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6350397.1473179797!image/image-6350397.JPG
Doesburg,Brug,alexander ver huellbrug,hermes
Doesburg
Home / Regio / Liemers / Doesburg / Nieuwe naam voor IJsselbrug in Doesburg

Nieuwe naam voor IJsselbrug in Doesburg

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Margreet Frankot en Henk IJbema deden research naar Alexander Ver Huell. Foto Jan van den Brink
  DOESBURG - De IJsselbrug in Doesburg gaat de Alexander Ver Huellbrug heten. Op Open Monumentendag, aankomende zaterdag, worden de naamborden onthuld.

  Vrijwilligers van HetHuisDoesburg hebben het initiatief genomen de net gerenoveerde IJsselbrug in Doesburg te vernoemen naar Alexander Ver Huell, de 19de-eeuwse schrijver, dichter en tekenaar.

  Razendsnel
  „Op 5 juli lichtten we ons idee toe in de collegevergadering en in de nazit hadden we al toestemming”, zegt vrijwilliger Henk IJbema. „Rijkswaterstaat, de provincie en de gemeente Rheden gingen ook razendsnel akkoord", vult een woordvoerder van de gemeente aan. "Met een paar telefoontjes en e-mails. Dat was nodig, omdat de brug qua bevoegdheid deels onder Doesburg en deels onder Rheden valt, de brug is eigendom van Rijkwaterstaat en er ligt een provinciale weg op.”

  Film
  Zaterdag onthullen de burgemeester van Doesburg en de loco-burgemeester van Rheden de borden in het bijzijn van de vrijwilligers Margreet Frankot en Henk IJbema. Omdat het verkeer door moet kunnen rijden, wordt de openingshandeling gefilmd. Deze en andere films worden vanaf 11.00 uur vertoond in de Gasthuiskerk. Aansluitend zijn er lezingen en een magazine over de brug is gratis af te halen. Doesburgers met speciale herinneringen zijn welkom hun ervaringen met anderen te delen.

  Verknocht
  Ver Huell werd in Doesburg geboren en ligt in Doesburg begraven. Hij woonde er slechts de eerste tien maanden van zijn leven, maar was verknocht aan de Hanzestad. In zijn jeugd logeerde hij alle vakanties bij zijn grootouders Vaynes van Brakell, die in de Veerpoortstraat woonden.