article
1.6073370
ARNHEM/ NIJMEGEN/GENDT - Door de hevige regenval in Duitsland is de waterstand in de Nederlandse rivieren opvallend hoog voor de tijd van het jaar.
Onverwacht hoog water in de rivieren
ARNHEM/ NIJMEGEN/GENDT - Door de hevige regenval in Duitsland is de waterstand in de Nederlandse rivieren opvallend hoog voor de tijd van het jaar.
http://www.gelderlander.nl/regio/liemers/rijnwaarden/onverwacht-hoog-water-in-de-rivieren-1.6073370
2016-06-02T14:27:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.3848918.1370269970!image/image-3848918.JPG
Lobith,Arnhem,Nijmegen,Gendt,Weer,uiterwaarden,hoge waterstanden,hermes
Rijnwaarden
Home / Regio / Liemers / Rijnwaarden / Onverwacht hoog water in de rivieren

Onverwacht hoog water in de rivieren

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Joop Tervoort uit Groesbeek op de loop voor het wassende water.
  ARNHEM/ NIJMEGEN/GENDT - Door de hevige regenval in Duitsland is de waterstand in de Nederlandse rivieren opvallend hoog voor de tijd van het jaar.

  Boeren, campings en festivals in uiterwaarden moeten daarom maatregelen nemen.

  Ontruimen
  Zo moest camping Waalstrand in Gendt donderdag een deel van het terrein ontruimen. Dancefestival Free Your Mind heeft voor zaterdag het strand geschrapt op de zuidoever van de Rijn in Arnhem en in Nijmegen heeft Staatsbosbeerbeheer onder meer de Bisonbaai afgesloten. Boeren hebben vee in de lage uiterwaarden, onder meer bij Lobith, naar hoger gelegen gebieden moeten brengen.

  Uitzonderlijke stijging
  Donderdagochtend steeg het water in de Rijn bij Lobith naar meer dan 12 meter boven NAP. Dat is voor deze tijd van het jaar uitzonderlijk, aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat. Het is de vierde keer sinds 1970. In de winter zijn de pieken hoger, maar dan is er bijna niets te doen in de uiterwaarden. Rijkswaterstaat laat dan pas bij 13 meter boven NAP een waarschuwing uitgaan.

  Waterpeil
  De verwachting is, dat vrijdag de piek van 12,35 meter wordt gehaald. Daarna zal het waterpeil geleidelijk zakken. Tenzij nieuwe stortbuien in de regio actief worden, want het weer blijft de komende dagen wisselvallig. In Duitsland kampen bewoners met zeer hoog water. Zo is het peil in het riviertje de Issel bij Hamminkeln kritiek, melden Duitse media.

  Zandzakken
  Ook dichtbij de Nederlandse grens bij Isselburg vullen hulpverleners en vrijwilligers duizenden zandzakken. Waterschap Rijn en IJssel verwacht niet, dat dit hoge water problemen veroorzaakt in de Achterhoek. De Oude IJssel kan al dat water zonder problemen afvoeren, beweert een woordvoerder van het waterschap.