article
1.6211473
ZEVENAAR - Behoud van het natuurlijke karakter en van de donkerte van het gebied. Dat is het streven van Stichting Vrienden van de Breuly die donderdag is opgericht.
Breuly als groene buffer van Zevenaar
ZEVENAAR - Behoud van het natuurlijke karakter en van de donkerte van het gebied. Dat is het streven van Stichting Vrienden van de Breuly die donderdag is opgericht.
http://www.gelderlander.nl/regio/liemers/zevenaar/breuly-als-groene-buffer-van-zevenaar-1.6211473
2016-07-22T06:32:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6211474.1469118097!image/image-6211474.JPG
Ooij,Natuurbescherming,Ruimtelijke ordening,Natuurgebied,Breuly uitloopgebied Zevenaar,hermes
Zevenaar
Home / Regio / Liemers / Zevenaar / Breuly als groene buffer van Zevenaar

Breuly als groene buffer van Zevenaar

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De Breuly in 2012. Op de achtergrond het gebouw van Corona Borealis. Archieffoto: Jan van den Brink
  ZEVENAAR - Behoud van het natuurlijke karakter en van de donkerte van het gebied. Dat is het streven van Stichting Vrienden van de Breuly die donderdag is opgericht.

  Ook moeten de Breuly en de directe omgeving van de waterplas aan de Ooysedijk openbaar toegankelijk blijven, stelt de Vrienden van de Breuly.

  Groene buffer
  De 'Vrienden van de Breuly' bestempelen het gebied – inclusief het Panovenpark – als groene buffer van Zevenaar. „Een uitloopgebied, waar de natuur door de donkerte zijn gang kan gaan", zegt John Vermeulen, voorzitter van Stichting Vrienden van de Breuly en lid van sterrenwacht Corona Borealis.

  Dankzij de duisternis bij de Breuly en omgeving, grenzend aan natuurgebied de Gelderse Poort, vestigde de sterrenwacht zich zes jaar geleden aan de oevers van de waterplas. De Breuly was jaren officieel als openluchtzwembad in gebruik.

  Bad
  In 2008 sloot de gemeente het bad. Dorpsraad Ooy betreurde dat. „De Breuly is voor Ooy (een buurtschap met pakweg 600 inwoners, red.) heel belangrijk", zegt oud-voorzitter Joop Bolder. „Uit een enquête bleek dat 87 procent van de inwoners van Ooy vond dat de Breuly openbaar toegankelijk moet blijven en niet mag worden bebouwd."

  Lees het volledige verhaal vrijdag in de papieren Gelderlander of in de online krant.  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties