article
1.6591662
BOXMEER - Peer Meurkens, historicus, begint in Boxmeer een ‘geweldige speuractie naar het bed van Van Gogh’. Hij gaat mensen oproepen om hun schuurtjes leeg te halen.
Historicus zoekt in Boxmeer naar het bed van Van Gogh
BOXMEER - Peer Meurkens, historicus, begint in Boxmeer een ‘geweldige speuractie naar het bed van Van Gogh’. Hij gaat mensen oproepen om hun schuurtjes leeg te halen.
http://www.gelderlander.nl/regio/maasland/boxmeer/historicus-zoekt-in-boxmeer-naar-het-bed-van-van-gogh-1.6591662
2016-10-31T06:09:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6592127.1479808619!image/image-6592127.jpg
Boxmeer,Beeldende kunst,Bekende personen-cultuur,Van Gogh
Boxmeer
Home / Regio / Maasland / Boxmeer / Historicus zoekt in Boxmeer naar het bed van Van Gogh

Historicus zoekt in Boxmeer naar het bed van Van Gogh

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Historicus Peer Meurkens in Boxmeer met een afbeelding van het schilderij De Slaapkamer van Van Gogh.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Het schilderij 'De Slaapkamer' van Van Gogh, met daarop het bewuste bed.
   Fotograaf
  BOXMEER - Peer Meurkens, historicus, begint in Boxmeer een ‘geweldige speuractie naar het bed van Van Gogh’. Hij gaat mensen oproepen om hun schuurtjes leeg te halen.

  Het bed zou na de oorlog, bij de grote hulpactie in 1945 vanuit Laren in het leeggeroofde Boxmeer terecht zijn gekomen.

  Martin Bailey
  Althans, dat ontdekte de Britse Van Gogh-kenner Martin Bailey. Hij sprak met de 94-jarige Johan van Gogh in Den Haag. Die vertelde hem dat het bed jarenlang in zijn vaders huis in Laren had gestaan, maar dat hij het in 1945 had weggegeven aan een goed doel: aan de inwoners van Boxmeer.

  Het bed staat op het schilderij De Slaapkamer van Van Gogh. Aangenomen werd dat het bed na de dood van de schilder in 1890 in Frankrijk verdwenen was. Maar het was naar familie in Nederland gegaan, ontdekte Bailey, en later naar Boxmeer.

  Herdenking
  Peer Meurkens hoorde het verhaal een paar weken geleden van Martin Bailey zelf. De Brit zocht contact met de Boxmeerse historicus. Meurkens: „Bij de herdenking van 70 jaar vrijheid hebben we stilgestaan bij de hulpactie ‘Laren helpt Boxmeer’. Het was fantastisch, vijftien transporten huisraad kwamen in 1945 naar Boxmeer met wel tweehonderd bedden. Bailey had een artikel van mij hierover gelezen en toen ging bij hem een belletje rinkelen.”

  Heeft u meer informatie over waar het bed van Van Gogh kan staan? Of heeft u bepaalde herinneringen of misschien zelfs foto's? Laat het ons dan weten door een e-mail te sturen naar n.opten@gelderlander.nl  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties