article
1.5390540
BOXMEER - De initiatiefnemer van de oncologische kliniek in Boxmeer wordt door de curator verdacht van btw-fraude en zelfverrijking. De fiscale opsporingsdienst FIOD is in kennis gesteld. De curator bereidt een dagvaarding tegen de man voor.
Initiatiefnemer oncologisch centrum verdacht van fraude
BOXMEER - De initiatiefnemer van de oncologische kliniek in Boxmeer wordt door de curator verdacht van btw-fraude en zelfverrijking. De fiscale opsporingsdienst FIOD is in kennis gesteld. De curator bereidt een dagvaarding tegen de man voor.
http://www.gelderlander.nl/regio/maasland/boxmeer/initiatiefnemer-oncologisch-centrum-verdacht-van-fraude-1.5390540
2015-10-31T05:59:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.5390633.1446239832!image/image-5390633.JPG
Boxmeer,Ziekenhuis,hermes
Boxmeer
Home / Regio / Maasland / Boxmeer / Initiatiefnemer oncologisch centrum verdacht van fraude

Initiatiefnemer oncologisch centrum verdacht van fraude

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Impressie van wat het had moeten worden: ‘Hansa Oncology Clinics’, een groot specialistisch kankerziekenhuis langs de A77 in Boxmeer.
   Fotograaf
  BOXMEER - De initiatiefnemer van de oncologische kliniek in Boxmeer wordt door de curator verdacht van btw-fraude en zelfverrijking. De fiscale opsporingsdienst FIOD is in kennis gesteld. De curator bereidt een dagvaarding tegen de man voor.
  Er lijkt sprake te zijn van zelfverrijking

  De kliniek Hansa Oncology Clinics werd eind 2008 groots aangekondigd, maar staat er nog steeds niet. Het moet volgens initiator Lex de Lange een ultramodern, privaat gefinancierd oncologisch ziekenhuis worden dat 45.000 patiënten per jaar bedient. Om Hansa naar Boxmeer te lokken, betaalde de Brabantse gemeente destijds 750.000 euro, bestemd voor 'haalbaarheidsstudies'.

  Wirwar aan geldstromen
  Eerder dit jaar gingen 5 bv's van De Lange failliet. Curator Saskia van Gessel, belast met de afwikkeling, ontdekte een wirwar aan geldstromen. Zo declareerden De Lange en consorten de afgelopen jaren honderdduizenden euro's aan 'advieskosten' bij eigen dochter-bv's. Dankzij die hoge declaraties kon er – ten onrechte – btw worden teruggevorderd van de belastingdienst, vermoedt Van Gessel.

  Zelfverrijking
  Ook zegt de curator te hebben vastgesteld dat er in de bv's van De Lange 'gigantische bedragen zijn rondgepompt'. "Het is onduidelijk wat de herkomst is van de bedragen en bij wie ze uiteindelijk terecht zijn gekomen. Er lijkt sprake te zijn van zelfverrijking."

  De curator heeft De Lange inmiddels persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de grote schulden die bij de faillissementen zijn achtergelaten. Het gaat om minstens 7,2 miljoen euro.

  'Hansa-project gaat door'
  De Lange zelf houdt vol dat het Hansa-project gewoon doorgaat, ondanks de faillissementen. Hij wil niet reageren op de bevindingen van de curator. Via een woordvoerder laat hij weten dat een deal met een buitenlands investeringsfonds zo goed als rond is en dat alle schuldeisers zullen worden terugbetaald.

  Lees een reconstructie over de totstandkoming van het ziekenhuis in de krant van 31/10/2015, in onze betaalde online-krant, of in onze apps.