article
1.5522200
CUIJK - Onlangs verscheen er een vernietigend rapport over de woonwijk De Valuwe in Cuijk. Een wijk die bol staat van fraude, criminaliteit en illegale activiteiten. Maar hoe crimineel is De Valuwe eigenlijk?
'De Valuwe is zo slecht nog niet'
CUIJK - Onlangs verscheen er een vernietigend rapport over de woonwijk De Valuwe in Cuijk. Een wijk die bol staat van fraude, criminaliteit en illegale activiteiten. Maar hoe crimineel is De Valuwe eigenlijk?
http://www.gelderlander.nl/regio/maasland/cuijk/de-valuwe-is-zo-slecht-nog-niet-1.5522200
2015-12-09T07:25:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.5523665.1449645847!image/image-5523665.JPG
Cuijk,Koopwoning-Hypotheek,Bouw,Winkelcentrum-Winkel,Huurwoning-Huur,Nieuwbouw,wijkwinkel,Fraude,Valuwe,criminaliteit,hermes
Cuijk
Home / Regio / Maasland / Cuijk / 'De Valuwe is zo slecht nog niet'

'De Valuwe is zo slecht nog niet'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  CUIJK - Onlangs verscheen er een vernietigend rapport over de woonwijk De Valuwe in Cuijk. Een wijk die bol staat van fraude, criminaliteit en illegale activiteiten. Maar hoe crimineel is De Valuwe eigenlijk?

  Een wandeling door wat ook wel Cuijk-Noord wordt genoemd, levert geen beeld op van een criminele wijk. Het sportplein ligt er verlaten bij, kinderen fietsen, al of niet met hun ouders, van school naar huis. Mensen doen hun boodschappen bij de Lidl.

  Sloopmachines zijn druk in de weer met het weghalen van verouderde woningen. Er komen nieuwe voor terug. De wijk krijgt een grote opknapbeurt. Daarmee moet de wijk van het negatieve imago afkomen.

  Vlees en typemachines
  "De Valuwe is een wijk van Cuijk die uit de grond is gestampt toen fabrieken als vleesverwerker Homburg, Adler schrijfmachines en meubelfabriek Sprij snel personeel nodig hadden”, legt wijkmeester Peter Hendriks uit. "Er kwamen toen veel allochtonen wonen. Maar toen die fabrieken verdwenen, waren er plotseling heel veel werklozen. Er woonden mensen die aan het eind van de maand blij waren dat ze nog een boterham konden betalen. Die maakten zich daarom ook niet zo druk over de staat van hun schuttinkje", zo schetst Hendriks de geschiedenis van de wijk.

  Vernieuwing
  15 jaar geleden is de revitalisering opgezet. "Er is veel ten positieve veranderd", zegt Hilly van Nispen, voorzitter van de wijkraad. „Ik ben hier zelf 10 jaar geleden komen wonen en zou hier niet weg willen. Maar de Valuwe kampt nog steeds met een imagoprobleem. Als er hier 8 jaar niets gebeurt, maar dan een keer wel, dan zegt heel Cuijk: ‘Zie je nou wel. Het is Cuijk-Noord weer’." 

  Nooit problemen
  Theo Jans is 74 jaar. Hij woont al 49 jaar in de Cuijkse wijk. "Ik heb hier nog nooit problemen gehad. Ook niet met de Turkse en Marokkaanse overburen. Ik heb ook nooit iets gemerkt van criminele activiteiten."

  Lees meer over de Valuwe in de krant, editie Maasland van 10/12/2015, in onze betaalde online-krant, of in onze apps.


  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties