article
1.6288206
CUIJK - In de Kraaijenbergse Plassen bij Cuijk zijn zoetwaterkwalletjes gevonden. De zoetwaterkwal duikt alleen op onder bepaalde omstandigheden.
Zoetwaterkwallen gevonden in Kraaijenbergse Plassen
CUIJK - In de Kraaijenbergse Plassen bij Cuijk zijn zoetwaterkwalletjes gevonden. De zoetwaterkwal duikt alleen op onder bepaalde omstandigheden.
http://www.gelderlander.nl/regio/maasland/cuijk/zoetwaterkwallen-gevonden-in-kraaijenbergse-plassen-1.6288206
2016-08-24T05:09:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.3938591.1375956781!image/image-3938591.JPG
Cuijk,Weer,Natuurbescherming,Meer,Natuurgebied,Water,zoetwaterkwallen,kraaijenbergseplassen,hermes
Cuijk
Home / Regio / Maasland / Cuijk / Zoetwaterkwallen gevonden in Kraaijenbergse Plassen

Zoetwaterkwallen gevonden in Kraaijenbergse Plassen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Zoetwaterkwal
  CUIJK - In de Kraaijenbergse Plassen bij Cuijk zijn zoetwaterkwalletjes gevonden. De zoetwaterkwal duikt alleen op onder bepaalde omstandigheden.

  Vooral de watertemperatuur is belangrijk, die moet gedurende een langere periode boven de 20 graden zijn.

  Poliep
  De zoetwaterkwal, met een afmeting van meestal niet groter dan een twee euro muntstuk, komt oorspronkelijk uit China, maar werd in 1930 voor het eerst gesignaleerd in de Maas bij Neer. Ze leven normaal gesproken als poliep op de bodem van de zoetwaterplassen. Als de temperatuur van het water stijgt, kunnen ze uitgroeien tot kwallen. Het water dient relatief schoon te zijn en mag niet al te hard stromen.

  Duikbril
  Volgens Lex van Hees van de site kwallenradar.nl stijgt het aantal meldingen van de zoetwaterkwallen de laatste jaren sterk. Van Hees zegt dat er vooral veel meldingen van kwallen in plassen rond de Maas komen. Hij verwacht dat eind deze week vanwege het warme weer het aantal kwallen sterk zal toenemen. „Dan hoef je niet eens met een duikbril en een snorkel in het water te gaan liggen, maar zijn ze van bovenaf goed te zien. Vooral dicht bij de oever", zegt de kwallenkenner. „Ze kunnen ineens met een groot aantal tegelijk voorbij komen. Een prachtig gezicht."

  Ongevaarlijk
  De kwallen kunnen maximaal twintig centimeter groot worden. Dat gebeurt niet vaak, maar nu met het warme weer is die kans volgens Van Hees groter. Dat er zoetwaterkwallen zijn is, altijd goed nieuws. „Het geeft aan dat de kwaliteit van het water goed is." Van Hees benadrukt dat de zoetwaterkwallen ongevaarlijk zijn voor de mens.  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties