article
1.6269867
HEUMEN - Boeken over de geschiedenis van Kasteel Heumen en de veerpont bij Nederasselt komen in september uit. Het zijn de eerste twee delen van de erfgoedreeks over de gemeente Heumen van het Erfgoedplatform.
Boeken over Kasteel Heumen en veerpont bij Nederasselt
HEUMEN - Boeken over de geschiedenis van Kasteel Heumen en de veerpont bij Nederasselt komen in september uit. Het zijn de eerste twee delen van de erfgoedreeks over de gemeente Heumen van het Erfgoedplatform.
http://www.gelderlander.nl/regio/nijmegen-e-o/heumen/boeken-over-kasteel-heumen-en-veerpont-bij-nederasselt-1.6269867
2016-08-17T06:36:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6271279.1471421200!image/image-6271279.JPG
Heumen,Cultuur, kunst en recreatie,hermes
Heumen
Home / Regio / Nijmegen e.o. / Heumen / Boeken over Kasteel Heumen en veerpont bij Nederasselt

Boeken over Kasteel Heumen en veerpont bij Nederasselt

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De vondsten die archeologen in 1980 opgroeven van kasteel Heumen zijn pas onlangs in kaart gebracht. foto A.J. van der Wal/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
  HEUMEN - Boeken over de geschiedenis van Kasteel Heumen en de veerpont bij Nederasselt komen in september uit. Het zijn de eerste twee delen van de erfgoedreeks over de gemeente Heumen van het Erfgoedplatform.

  Het veer tussen Grave en Nederasselt is niet alleen onderdeel van de historie, ook de figuranten uit de geschiedenisboekjes trokken eeuwenlang over het pontje heen. Legers Spaanse soldaten, bedevaartgangers en uiteindelijk auto's en bussen gebruikten de oversteek.

  René van Hoften
  Historicus René van Hoften schreef het boek: Het Veer van Grave naar Nederasselt 1381 - 1929. De turbulente geschiedenis van de belangrijkste Maasoversteek tussen Brabant en Gelderland. De veerpont is in 1929 uit de vaart genomen. Door de bouw van de Graafsebrug was de wateroversteek overbodig.

  Vergeten vondsten
  Het verdwenen kasteel Heumen en zijn bewoners: resten van een kleurrijk verleden beschrijft de historie van het kasteel aan de Maas. Auteurs Marijne Magnée, Harrie Joosten en Tini Martens maakten gebruik van een nieuwe schat aan informatie. Na 34 jaar ging de werkgroep Archeologie van het Erfgoedplatform in 2014 aan de slag met 'vergeten vondsten' van een opgraving naar het kasteel uit 1980.

  Overasselt
  De boeken verschijnen in september en zijn de eerste twee delen in een serie over de geschiedenis van de gemeente Heumen. Een werk met de Canon van Heumen en een boek over grootgrondbezit van adel en kloosters in Overasselt staan ook nog op de planning.

  De boeken zijn voor 15 euro per stuk te koop via www.erfgoedheumen.nl.


  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties