Home / Regio / Nijmegen e.o. / Nijmegen / Horeca in de regio te koop

Horeca in de regio te koop

Foto's
2
  • Afbeelding
    Beschrijving
    Aandelencafé De Zaak aan de Van Heemstraweg in Beuningen schrapt per september de lunch. Foto: De Gelderlander
  • Afbeelding
    Beschrijving
    Vierdaagsefeesten. Foto: Eveline van Elk
NIJMEGEN - Aan de Waalkade in Nijmegen staan vijf cafés en restaurants te koop. Ook restaurant Odessa (St. Anthoniusplaats) en café Marks (Grotestraat) staan in de etalage, naast nog wat andere horecazaken op het Koningsplein, aan de Regulierstraat, op Kelfkensbos en in Hatert. In Plasmolen staat Appels en Peren en Ciao Pizza te koop, in Leuth 't Tontje en in Groesbeek café De Post.



Dat er zo veel te koop staat past in de trend, meldt de website horecasite.nl. Het aantal horecabedrijven dat te koop staat, is in een jaar tijd gestegen met ruim 20 procent. Op de horecasite staan momenteel 2.100 bedrijven in de verkoop. Een jaar geleden waren dat er nog 1.750. Direct na de invoering van het rookverbod op 1 juli 2008 was er een stijging van het aanbod.

 

In Maas en Waal hebben De Zaak in Beuningen en De Gouden Leeuw in Druten het moeilijk. Eva Walraven van café De Zaak : "Maar we staan niet te koop", lacht ze. "We kunnen niet ontkennen dat we de broekriem aan moeten trekken na een bewogen jaar met de crisis en het rookverbod."

Daarom gaat De Zaak vanaf september om vier uur 's middags open in plaats van twaalf uur. Walraven ziet ook voordelen. "Het positieve is dat horecazaken nu worden gedwongen kritisch naar hun service en kwaliteit te kijken."

Willy Lamers van café De Gouden Leeuw aan de Hogestraat in Druten merkt dat het minder is geworden. "Vooral door het rookverbod. Als het slechter weer wordt, zie je geen kip tussen drie en zes uur 's middags." Lamers wijst ook op de prijzen van het bier. "Wat de brouwerijen doen is absurd, ze blijven de prijzen maar verhogen. Het is dit jaar al de derde keer."

In De Gelderlander van vrijdag 14 augustus een uitgebreide reportage over de situatie in de horeca.