article
1.6632798
ARNHEM/ NIJMEGEN - Onbegrijpelijk en onterecht, vindt een Nijmeegse winkeldief het dat hij van het OM alsnog zijn dna moet afstaan. Terwijl hij 'slechts' een busje deodorant bij de Albert Heijn heeft gestolen in 2013.
Man weigert dna in te leveren voor deo-diefstal in 2013
ARNHEM/ NIJMEGEN - Onbegrijpelijk en onterecht, vindt een Nijmeegse winkeldief het dat hij van het OM alsnog zijn dna moet afstaan. Terwijl hij 'slechts' een busje deodorant bij de Albert Heijn heeft gestolen in 2013.
http://www.gelderlander.nl/regio/nijmegen-e-o/nijmegen/man-weigert-dna-in-te-leveren-voor-deo-diefstal-in-2013-1.6632798
2016-11-11T05:57:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.5988699.1462459585!image/image-5988699.jpg
Nijmegen,Politie,Rechtbank,hermes
Nijmegen
Home / Regio / Nijmegen e.o. / Nijmegen / Man weigert dna in te leveren voor deo-diefstal in 2013

Man weigert dna in te leveren voor deo-diefstal in 2013

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ARNHEM/ NIJMEGEN - Onbegrijpelijk en onterecht, vindt een Nijmeegse winkeldief het dat hij van het OM alsnog zijn dna moet afstaan. Terwijl hij 'slechts' een busje deodorant bij de Albert Heijn heeft gestolen in 2013.

  Hij weigert meer dan 40 maanden na zijn veroordeling nog wangslijm af te staan voor de dna-databank van justitie. Het staat niet in verhouding tot de diefstal, vindt hij.

  Kort geding
  Dus spande de Nijmeegse winkeldief een kort geding aan tegen het Ministerie van Veiligheid en Justitie. De zaak zou die daar gistermiddag over zou dienen in Arnhem, werd om onduidelijke redenen afgeblazen.

  Wat is er aan de hand? Justitie wil het dna-profiel van de (eenmalige) winkeldief opnemen in de landelijke dna-databank voor veroordeelde misdadigers. De deodief is in 2013 gestraft met een boete van 210 euro. Daarmee was voor hem de kous af, dacht hij.

  Principekwestie
  Van het late doch dringende verzoek om alsnog wat wangslijm af te staan, maakt hij nu een principekwestie. Vergeefse moeite, volgens rechtsgeleerde Henny Sackers, verbonden aan de Radboud Universiteit. „Het betreft hier een bekend probleem, waarover de Hoge Raad toevallig dit najaar eindelijk een oordeel heeft geveld. Het punt is dat in de wet geen termijn wordt genoemd waarbinnen het Openbaar Ministerie het afstaan van celmateriaal kan eisen.”

  Incidenteel
  De wet schrijft voor dat iedereen die veroordeeld is voor een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is, dna moet afstaan. Een woordvoerster van het OM in Arnhem zegt dat het 'incidenteel' voorkomt dat er jaren verstrijken tussen veroordeling en dna-afname.

  Of er een nieuwe datum komt voor het kort geding en wanneer dat dan is, is onduidelijk.

  Wat vindt u?

  Het is goed dat iedereen die met de politie in aanraking komt, dna afstaat.

  Toon resultaten

  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties