article
1.6486674
NIJMEGEN - Nijmegen heeft de Slimste Stad prijs gewonnen met het project Smart Emission. In dit project werkt de gemeente samen met inwoners uit Nijmegen West bij het meten van de luchtkwaliteit.
Nijmegen wint Slimste Stad prijs (video)
NIJMEGEN - Nijmegen heeft de Slimste Stad prijs gewonnen met het project Smart Emission. In dit project werkt de gemeente samen met inwoners uit Nijmegen West bij het meten van de luchtkwaliteit.
http://www.gelderlander.nl/regio/nijmegen-e-o/nijmegen/nijmegen-wint-slimste-stad-prijs-video-1.6486674
2016-10-03T16:53:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.4589345.1475513573!image/image-4589345.jpg
Nijmegen,Weurt,Leefklimaat,Lucht,Milieu,Prijs-Onderscheiding,luchtkwaliteit,meetapparatuur,smart emission,slimste stad,weurt,nijmegen
Nijmegen
Home / Regio / Nijmegen e.o. / Nijmegen / Nijmegen wint Slimste Stad prijs (video)

Nijmegen wint Slimste Stad prijs (video)

Videos
1
Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De nieuwe wijk Batavia in Nijmegen-West.
   Fotograaf
  NIJMEGEN - Nijmegen heeft de Slimste Stad prijs gewonnen met het project Smart Emission. In dit project werkt de gemeente samen met inwoners uit Nijmegen West bij het meten van de luchtkwaliteit.

  Nijmegen won in de categorie de Slimste Binnenstad van Nederland 2016. Zwolle is winnaar geworden in de categorie Slimste Visie 2016, Leiden heeft de publieksprijs gewonnen.

  Over het project van Nijmegen is meer te vinden in een digitaal magazine van de Kinggemeenten.

  Smart emission
  Samen met de Radboud Universiteit ontwikkelde de gemeente Nijmegen in 2014 een plan voor een schonere lucht. Ze installeerden bij mensen thuis betaalbare sensoren. Dit 'burgers-sensornetwerk', genaamd smart emission, maakt het mogelijk metingen van luchtkwaliteit, geluid, trillingen en meteorologische indicatoren uit te voeren.

  Open data
  „Vanuit het gemeentelijke Programma Luchtkwaliteit willen we bewoners nadrukkelijker betrekken bij luchtkwaliteit door ze mee te laten meten en handelingsperspectief te bieden - dit vraagt onder andere om open data", aldus Henk Nijhuis, adviseur luchtkwaliteit bij de gemeente Nijmegen. Nijmegen meet al sinds 2005 de luchtkwaliteit. „Inmiddels is er een aardige datareeks opgebouwd. Vanuit het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit staan er in Nijmegen 2 RIVM-meetstations en daarnaast staan er vijf fijnstofmeters rond een industrieterrein."

  Nijmegen-West
  ​Het
  smart emission project is in Nijmegen-West uitgevoerd - een woonwijk met betrokken burgers op het gebied van leefbaarheid en tegelijkertijd een plek waar het grootste binnenstedelijke industrieterrein van Nederland ligt - en in het nabij gelegen dorp Weurt aan de rand van dit industriegebied. Voor het project werd een netwerk van real-time meetsystemen van fijnstof aangelegd, gecombineerd met een aantal andere (niet real-time) monitoren die de luchtkwaliteit meten.

   

  Uitgelichte video

  Afbeelding

  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties