article
1.6529913
NIJMEGEN - Ouderen die in de wooncomplexen op Park Malderborgh in de Nijmeegse wijk Hatert wonen, kunnen vanaf volgend jaar gebruik maken van een beweegroute.
Park Malderborgh krijgt beweegroute voor ouderen
NIJMEGEN - Ouderen die in de wooncomplexen op Park Malderborgh in de Nijmeegse wijk Hatert wonen, kunnen vanaf volgend jaar gebruik maken van een beweegroute.
http://www.gelderlander.nl/regio/nijmegen-e-o/nijmegen/park-malderborgh-krijgt-beweegroute-voor-ouderen-1.6529913
2016-10-15T06:47:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6529914.1476452658!image/image-6529914.JPG
Nijmegen,Sport,Oudere,Beweegpark,Ouderen,hermes
Nijmegen
Home / Regio / Nijmegen e.o. / Nijmegen / Park Malderborgh krijgt beweegroute voor ouderen

Park Malderborgh krijgt beweegroute voor ouderen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Ouderen sporten momenteel binnen tijdens de bewegingsuren bij restaurant Bij de Buren.
   Fotograaf
  NIJMEGEN - Ouderen die in de wooncomplexen op Park Malderborgh in de Nijmeegse wijk Hatert wonen, kunnen vanaf volgend jaar gebruik maken van een beweegroute.

  Meer naar buiten
  Dat is een parcours met allerlei attributen waarmee de bewoners oefeningen kunnen doen. „Denk aan lantaarnpalen of de stoep. Het plan is dat op stoeptegels allerlei oefeningen komen te staan. Zo willen we de ouderen ertoe aanzetten meer naar buiten te gaan en lekker in de buitenlucht te bewegen", zegt Jurgen de Ruijter, mede-initiatiefnemer en restauranthouder van Bij de Buren, het restaurant bij Park Malderborgh.

  Onderzoek
  Aanleiding om met het beweegpark te beginnen, is een onderzoek van Kevin Winkels, die sinds kort afgestudeerd is aan de opleiding sport- en bewegingseducatie op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Hij interviewde mensen van boven de 60 jaar van Park Malderborgh uitgebreid over hun beweegbehoefte. „Uit vrijwel alle interviews kwam naar voren dat de ouderen veel meer willen bewegen, maar dat de mogelijkheden in de openbare ruimte te beperkt zijn. Slechts één deelnemer gaf aan die behoefte niet te hebben. De meeste ouderen willen sporten, maar vinden het een te hoge drempel naar de sportschool te gaan. Dat vinden ze meer iets voor de jongere generatie", zegt Winkels.

  Leeromgeving
  Het plan is dat het beweegpark niet alleen bejaarden stimuleert aan de slag te gaan. Voor jongeren wordt het een leeromgeving. Leerlingen van de HAN, het ROC en het Kandinsky College kunnen er ouderen begeleiden. „Met deze instellingen hebben we al afspraken gemaakt. De scholieren kunnen begeleiding geven als stage of om studiepunten te halen. De jongeren kunnen de ouderen begeleiden met bewegen, maar ook met advies over voeding", aldus De Ruijter.

  Meer over de beweegroute in de Gelderlander van zaterdag 15 oktober, editie Nijmegen, of in de e-paper.


  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties