article
1.6568842
NIJMEGEN - Ziekenhuizen wereldwijd moeten meer doen aan 'gepersonaliseerde geneeskunde': het juiste medicijn naar de juiste patiënt in de juiste dosering.
'Te weinig aandacht naar juiste dosis medicijnen voor patiënten'
NIJMEGEN - Ziekenhuizen wereldwijd moeten meer doen aan 'gepersonaliseerde geneeskunde': het juiste medicijn naar de juiste patiënt in de juiste dosering.
http://www.gelderlander.nl/regio/nijmegen-e-o/nijmegen/te-weinig-aandacht-naar-juiste-dosis-medicijnen-voor-pati%C3%ABnten-1.6568842
2016-10-24T17:56:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6568843.1477331799!image/image-6568843.JPG
Nijmegen,Medicijnen,Geneeskunde,Onderzoek,hermes
Nijmegen
Home / Regio / Nijmegen e.o. / Nijmegen / 'Te weinig aandacht naar juiste dosis medicijnen voor patiënten'

'Te weinig aandacht naar juiste dosis medicijnen voor patiënten'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Nielka van Erp in het Radboudumc.
   Fotograaf
  NIJMEGEN - Ziekenhuizen wereldwijd moeten meer doen aan 'gepersonaliseerde geneeskunde': het juiste medicijn naar de juiste patiënt in de juiste dosering.

  Dat stelt Nielka Van Erp, ziekenhuisapotheker en onderzoekster van het Radboudumc. Bij gepersonaliseerde geneeskunde is de dosis zo afgestemd dat er voldoende medicijn in het bloed komt voor een goed effect, zonder dat de bijwerkingen te hevig zijn.

  Bijwerkingen
  De Oosterbeekse houdt zich bezig met onderzoek hiernaar bij anti-kankergeneesmiddelen. „Bij de ene persoon wordt er veel meer van het medicijn in het bloed opgenomen dan bij een ander die dezelfde dosis inneemt. Zit er een heel hoge concentratie in het bloed, en komt er dus veel medicijn in je bloed, dan zijn de bijwerkingen vaak te heftig om te verdragen", legt Van Erp uit.

  „Maar is die bloedconcentratie heel laag, dan slaat het medicijn minder aan. Er is een bepaald tussengebied, waarbij de bijwerkingen te verdragen zijn en de therapie optimaal werkt."

  Te weinig aandacht
  Bij de behandeling van kanker gebeurt het volgens Van Erp te weinig dat er aandacht gaat naar 'de juiste dosis voor de juiste patiënt'. Nederland is hier koploper in, zegt ze. „Veelal krijg je een vaste dosis waar je het mee moet doen. Heel zonde, want het kan het leven voor patiënten een stuk prettiger maken en de behandeling beter als er meer aandacht gaat naar de verschillen tussen patiënten."

  Op 21 november houdt het Radboudumc vanaf 18.30 uur de New Frontiers Publieksavond over de toekomst van kanker. Meer info via radboudum.nl.

  Lees een uitgebreid interview met Nielka van Erp in De Gelderlander van dinsdag 25 oktober of in onze e-paper.


  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties