article
1.6381876
MAURIK - Met een hittegolfje in het verschiet worden in De Betuwe voorzorgsmaatregelen genomen. De brandende zon heeft gevolgen voor mens, dier en ook voor het fruit.
Extra vocht voor de ouderen en het Betuwse fruit
MAURIK - Met een hittegolfje in het verschiet worden in De Betuwe voorzorgsmaatregelen genomen. De brandende zon heeft gevolgen voor mens, dier en ook voor het fruit.
http://www.gelderlander.nl/regio/rivierenland/buren/extra-vocht-voor-de-ouderen-en-het-betuwse-fruit-1.6381876
2016-09-13T04:51:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6382093.1473712073!image/image-6382093.JPG
Maurik,Oudere,hitte,maatregelen,hermes
Buren
Home / Regio / Rivierenland / Buren / Extra vocht voor de ouderen en het Betuwse fruit

Extra vocht voor de ouderen en het Betuwse fruit

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Fruit, en met name de peren, wordt extra beregend met warm weer.
   Fotograaf
  MAURIK - Met een hittegolfje in het verschiet worden in De Betuwe voorzorgsmaatregelen genomen. De brandende zon heeft gevolgen voor mens, dier en ook voor het fruit.

  Medewerkers van Zorgcentrum De Valentijn in Maurik voorzien ouderen in deze warme dagen van extra drinken. Vooral nu het zo lang achtereen warm blijft, is extra vocht heel belangrijk, legt woordvoerder Renate Martens uit.

  Hartactiviteit
  „Het weer dat we nu en de komende dagen hebben, vraagt een hogere hartactiviteit van mensen. Omdat de maximale hartactiviteit bij ouderen lager ligt, is het voor hen vaak lastiger om hun bloeddruk op peil te houden. Daardoor is er kans op duizeligheid en flauwvallen."

  Zweten
  Omdat ouderen bovendien minder goed kunnen zweten en minder dorst hebben, let De Valentijn er extra goed op dat er voldoende vocht binnenkomt. „Gaat het om één warme dag, dan is het vervelend, zoals voor ieder ander. Blijft het langer warm, dan is het een grotere aanslag op het lichaam van ouderen."

  Vocht
  Ook in de fruitsector wordt er scherp op gelet dat er voldoende vocht wordt gegeven. Telers in de hele regio besproeien het fruit dat er nog hangt. Dat heeft meerdere doelen, legt teler Peter Bus uit. „Bij appels gaat het vaak om het voorkomen van verbranding. Als het windstil is en het fruit hangt in de volle zon, dan wordt het wel 50 à 60 graden. De schil wordt dan bruin en er kunnen brandvlekken op ontstaan."

  Aandikken
  Peren hebben geen last van brandschade, maar van droogte. „Het heeft in geen weken echt geregend. Dan dikken de peren niet aan. Daarom is het belangrijk extra water te geven." Dat dat zo ver in september nog moet, is heel bijzonder.

  Watergevecht
  Scholen lijken helemaal gewend aan de warmte: vrijwel alle instellingen geven gewoon les, ondanks de hoge temperaturen. Hier en daar wordt een extra watergevecht gehouden. Helicon Geldermalsen (mbo) heeft vandaag en morgen wel een tropenrooster.