article
1.6366295
CULEMBORG - Culemborg gaat door met het onderzoeken van de haalbaarheid van een asielzoekerscentrum voor maximaal vierhonderd vluchtelingen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.
Culemborg gaat door met onderzoek naar azc
CULEMBORG - Culemborg gaat door met het onderzoeken van de haalbaarheid van een asielzoekerscentrum voor maximaal vierhonderd vluchtelingen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.
http://www.gelderlander.nl/regio/rivierenland/culemborg/culemborg-gaat-door-met-onderzoek-naar-azc-1.6366295
2016-09-10T05:15:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.2221260.1441270550!image/image-2221260.jpg
Culemborg,Vluchteling,azc,hermes
Culemborg
Home / Regio / Rivierenland / Culemborg / Culemborg gaat door met onderzoek naar azc

Culemborg gaat door met onderzoek naar azc

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Asielzoekers
   Fotograaf
  CULEMBORG - Culemborg gaat door met het onderzoeken van de haalbaarheid van een asielzoekerscentrum voor maximaal vierhonderd vluchtelingen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

  Een meerderheid van de gemeenteraad had daar in juni dit jaar om gevraagd, maar daarna kwamen er steeds meer berichten naar buiten dat (delen van) azc's in Nederland leegstaan doordat er steeds minder vluchtelingen naar Nederland komen. De VVD-fractie had daarom al in juni gesteld dat een onderzoek voorbarig was, omdat er immers geen vraag van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers lag.

  Geen behoefte
  Omdat ook in het nieuws werd gemeld dat het COA geen behoefte meer zou hebben aan azc's, heeft het college met de organisatie gesproken. 'Bevestigd is dat de stroom vluchtelingen aan het opdrogen is en dat daarom de druk van de ketel is', stelt het college in een informatienotitie aan de gemeenteraad. Het COA zal vooralsnog dan ook geen beroep doen op Culemborg voor een azc.

  Goed moment
  Voor het college is dit geen reden te stoppen met het onderzoek. Juist niet: nu er geen concrete vraag ligt is dit juist een goed moment om de inwoners naar hun mening te vragen, stellen burgemeester en wethouders: er zit immers geen druk op. Daarnaast is het helemaal niet gezegd dat er nooit een beroep op Culemborg gedaan wordt door het COA. Oorspronkelijk lag de deadline voor een besluit rond een asielzoekerscentrum op 1 oktober. Het college laat nu weten dat met alle gesprekken met de samenleving die nog gevoerd moeten worden, het niet gaat lukken om voor die datum een raadsvoorstel klaar te hebben.