article
1.6175263
CULEMBORG - Je eigen plastic afval hergebruiken. Bedrijven op het Culemborgse bedrijventerrein Pavijen gaan het doen. Na de zomer opent het testlab.
Culemborgs bedrijven hergebruiken plastic afval
CULEMBORG - Je eigen plastic afval hergebruiken. Bedrijven op het Culemborgse bedrijventerrein Pavijen gaan het doen. Na de zomer opent het testlab.
http://www.gelderlander.nl/regio/rivierenland/culemborg/culemborgs-bedrijven-hergebruiken-plastic-afval-1.6175263
2016-07-07T19:00:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.4524596.1458203121!image/image-4524596.jpg
Culemborg,Milieu en grondstoffen,recycling,afval,plastic,hermes
Culemborg
Home / Regio / Rivierenland / Culemborg / Culemborgs bedrijven hergebruiken plastic afval

Culemborgs bedrijven hergebruiken plastic afval

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  CULEMBORG - Je eigen plastic afval hergebruiken. Bedrijven op het Culemborgse bedrijventerrein Pavijen gaan het doen. Na de zomer opent het testlab.
  Wil je dat oplossen, dan moet je beginnen bij de bron

  Willemijn Peeters uit Culemborg zag de Nederlandse student Boyan Slat met zijn project The Ocean Cleanup. En ze dacht: het is van de zotte dat een 22-jarige de oceanen schoonmaakt, terwijl er met een noodgang nieuwe troep bij komt. „Wil je dat oplossen, dan moet je beginnen bij de bron."

  Project
  Na de zomer wordt het project 'Culemborg circulair', dat ze bedacht, werkelijkheid. In het testlab wordt plastic afval van de bedrijven eromheen verwerkt tot nieuw plastic, dat diezelfde bedrijven weer kunnen gebruiken.

  De eerste in Nederland, voor zover zij weet. Afvalverwerker Avri brengt straks het plastic van Pavijen naar het testlab. Vanuit Rijk en gemeente is er een aanmoedingssubsidie, bedrijven hebben haar voorzien van de sorteermachine, shredder en extrudeermachine die ze nodig heeft voor het initiatief.

  Testen
  Niet zo vreemd, want haar initiatief is vooral gericht op testen. „Wat kun je maken van het plastic dat wordt ingebracht vanuit de bedrijven op Pavijen? Als dat eenmaal werkt kunnen bedrijven het zelf grootschalig bij een professional laten doen." Hoewel de mogelijkheden afhangen van wat er wordt ingebracht, kan er van alles: „Het frame van een bankstel bijvoorbeeld, of bekleding."

  Welk pand gebruikt gaat worden voor Culemborg circulair is nog niet bekend: er zijn eerdere bestaande panden op het industrieterrein die een mogelijkheid zijn wat Peeters betreft. „Het is wel fijn als het een zichtlocatie is, met een glazen pui, zodat iedereen ziet wat hier gebeurt."  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties