article
1.6158531
CULEMBORG - De uitkering van het Rijk aan Culemborg valt tegen.
Minder geld: maatregelen nodig voor sluitende begroting
CULEMBORG - De uitkering van het Rijk aan Culemborg valt tegen.
http://www.gelderlander.nl/regio/rivierenland/culemborg/minder-geld-maatregelen-nodig-voor-sluitende-begroting-1.6158531
2016-07-02T08:36:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.4267129.1399547310!image/image-4267129.jpg
Culemborg,Gemeenteraad,meicirculaire,begroting,hermes
Culemborg
Home / Regio / Rivierenland / Culemborg / Minder geld: maatregelen nodig voor sluitende begroting

Minder geld: maatregelen nodig voor sluitende begroting

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  CULEMBORG - De uitkering van het Rijk aan Culemborg valt tegen.

  Het college van burgemeester en wethouders komt met maatregelen om toch een sluitende begroting te maken. De extra voorziening voor asielzoekers zorgt er onder meer voor, dat de uitkering minder is. Een deel van het geld wordt namelijk in een potje gestopt waaruit gemeenten - die vluchtelingen opvangen - een vergoeding krijgen.

  Tekort
  Het gevolg is dat er voor de komende jaren een tekort ontstaat. Voor dit jaar 77.000 in plaats van een overschot van 21.000 euro, volgend jaar ruim 2 ton in de min in plaats van de voorziene 71.000 euro positief. Het college belooft de gemeenteraad dit najaar een sluitende begroting voor te leggen voor komend jaar.

  Minder beschikbaar
  Ook op het sociaal domein wordt gekort. Omdat het beleid in Culemborg is dat wat er aan Rijksgelden binnenkomt voor de zorg, een-op-een doorgaat naar het gemeentelijk budget, betekent dit geen extra kosten voor de gemeente. Het betekent wel, dat er minder geld voor de zorg beschikbaar is in Culemborg.

  Extra
  Uit andere potjes krijgt Culemborg juist extra geld. Zo ontvangt de gemeente een bijdrage voor de Voorschoolse voorziening peuters. Hiermee kan Culemborg aanbod realiseren voor peuters uit gezinnen die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag en niet naar een voorschoolse voorziening gaan. Hiervoor trekt het Rijk in totaal tot 60 miljoen euro uit. Ook is er geld beschikbaar om de toeslag voor de huishoudelijke hulp voort te zetten vanaf 2017. Omdat ook deze gelden gelabeld zijn, wordt elke euro die hiervoor bestemd is uitgegeven en telt het dus niet mee voor het begrotingssaldo van de gemeente.  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties