article
1.6296108
CULEMBORG - Rond de eeuwwisseling verzwaarde Waterschap Rivierenland de dijken rond Culemborg. Zestien jaar later gaan ze weer op de schop. Dit najaar bij Fort Everdingen.
Stalen wanden in dijken bij Culemborg tegen lekken
CULEMBORG - Rond de eeuwwisseling verzwaarde Waterschap Rivierenland de dijken rond Culemborg. Zestien jaar later gaan ze weer op de schop. Dit najaar bij Fort Everdingen.
http://www.gelderlander.nl/regio/rivierenland/culemborg/stalen-wanden-in-dijken-bij-culemborg-tegen-lekken-1.6296108
2016-08-26T09:50:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6296110.1472204961!image/image-6296110.JPG
Culemborg,Rivier,Water,Waterschap,hermes
Culemborg
Home / Regio / Rivierenland / Culemborg / Stalen wanden in dijken bij Culemborg tegen lekken

Stalen wanden in dijken bij Culemborg tegen lekken

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Dijkverzwaring bij de Goilberdingerdijk.
   Fotograaf
  CULEMBORG - Rond de eeuwwisseling verzwaarde Waterschap Rivierenland de dijken rond Culemborg. Zestien jaar later gaan ze weer op de schop. Dit najaar bij Fort Everdingen.

  Ditmaal geen eindeloos gesleep met tonnen klei, maar een meer ingenieuze aanpak met stalen schermen, die tientallen meters de grond ingaan. Ze moeten lekkage onder de dijk door onmogelijk maken.

  Kwetsbaar
  Onderzoek heeft uitgewezen dat onder meer de Goilberdingerdijk bij Fort Everdingen kwetsbaar is voor lekkage. Bij hoogwater bestaat hier de kans dat water onder de dijk doorsijpelt. Dat kan de dijk uiteindelijk ondermijnen en doen doorbreken.

  Sleuf
  Voor het aanbrengen van het scherm is een sleuf gegraven aan de voet van de dijk waarin stalen damwandprofielen de grond in worden getrild. Obstakel daarbij is de tankversperring langs de dijk. Het is een betonnen constructie, daterend uit de periode kort voor de Tweede Wereldoorlog. In een paar meter betonnen wegdek zaten uitsparingen waarin stalen balken – 'asperges' – geplaatst konden worden om de oprukkende vijand op de dijk te dwarsbomen. Nu zit de constructie vooral de aannemer in de weg.

  In het tracé
  Bij de dijkverzwaring in 2000 is de dijk enkele meters verlegd, waardoor het aspergeblok net buiten de dijk kwam te liggen, maar precies in het tracé van de stalen damwand. Jeanette Bos, woordvoerder van Waterschap Rivierenland: „We studeren nog op een oplossing. Weghalen mag niet, want het is een monument.”

  Juist na de vorige dijkverzwaring werd de tankversperring in oude luister hersteld, compleet met 'asperges' en een informatiebord. De dijkversterking moet volgend jaar klaar zijn.  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties