article
1.6432308
TRICHT - De Trichtse kunstenares Fien Murman exposeert volgend weekeinde haar 'jachtkunst' tijdens de kunstroute WaardArt.
'Dierenbotten zijn super om mee te werken'
TRICHT - De Trichtse kunstenares Fien Murman exposeert volgend weekeinde haar 'jachtkunst' tijdens de kunstroute WaardArt.
http://www.gelderlander.nl/regio/rivierenland/geldermalsen/dierenbotten-zijn-super-om-mee-te-werken-1.6432308
2016-09-23T09:12:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6432310.1474621795!image/image-6432310.JPG
Tricht,Beeldende kunst,Dierenwelzijn,jacht,hermes
Geldermalsen
Home / Regio / Rivierenland / Geldermalsen / 'Dierenbotten zijn super om mee te werken'

'Dierenbotten zijn super om mee te werken'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De Trichtse kunstenares Fien Murman.
   Fotograaf
  TRICHT - De Trichtse kunstenares Fien Murman exposeert volgend weekeinde haar 'jachtkunst' tijdens de kunstroute WaardArt.

  De 45-jarige Josephine Murman uit Tricht komt uit een creatief nest. Ze zegt in de eerste plaats jager te zijn. „En ja, als je dan ook nog artistiek bent aangelegd, krijg je vanzelf allerlei ideeën voor eigen creaties.”

  Samenspel
  De kunst die ze nu maakt is een 'samenspel van twee liefdes'. „Ik ben een gepassioneerd sportschutter. Daarnaast werk ik al veertien jaar bij bronsgieterij Stijlaart in Tiel. Ik zit dus de hele dag in de vormen, en zo kreeg ik ook weer de geest om zelf dingen te gaan maken.”

  Vossenschedel
  Haar eerste 'jachtkunstobject' herinnert Murman zich nog goed. „Ik had een vossenschedel in de grond gestopt, nieuwsgierig naar wat er zou gebeuren. Een half jaar later groef ik hem op: zo mooi, zo schoon. En ja, als je zo'n mooie vorm in je handen hebt, dan wil je daar wat mee. Ik heb er toen een mal van gemaakt met als resultaat een bronzen schedel én een paar originele tanden.”

  Botmateriaal
  Botmateriaal is volgens Murman 'super' om mee te werken. „Ik heb al eens een collier van kattenbotjes gemaakt en een zegelring van een grandel (hoektand uit de bovenkaak van een hert, red.). Een schedel is eigenlijk al af, kunst op zich. Daar voeg ik vaak alleen wat aan toe. Bijvoorbeeld echte tanden, wat ik bij mijn eerste vos heb gedaan, maar ook een keer bij een zilveren schedel van mijn eigen kat.”

  Beeldjes van brons
  Af en toe maakt ze ook beeldjes van brons. „Mijn publiek is denk ik meer bij jagers te vinden. Mijn doel is om volgend jaar op een grote jagersbeurs te staan. Ik ga daar ook een speciale serie voor maken, waarin mijn favoriet centraal staat: de haas. Hazen zijn onvoorspelbaar, slim en ze rennen knoerthard: fantastisch wild om op te jagen.”

  Wat vindt u?

  Kunst van dode dieren moet kunnen.

  Toon resultaten


  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties