article
1.6288179
RUMPT - Bart van den Goorbergh en Margreet van Iterson wonen ruim een jaar in de pastorie van het Rumpts Kerkje. Nog altijd doen ze er bijzondere vondsten.
Echtpaar doet bijzondere vondsten in Rumpts Kerkje
RUMPT - Bart van den Goorbergh en Margreet van Iterson wonen ruim een jaar in de pastorie van het Rumpts Kerkje. Nog altijd doen ze er bijzondere vondsten.
http://www.gelderlander.nl/regio/rivierenland/geldermalsen/echtpaar-doet-bijzondere-vondsten-in-rumpts-kerkje-1.6288179
2016-08-24T05:58:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6288180.1471965881!image/image-6288180.JPG
Rumpt,Cultuur, kunst en recreatie,Rumpts Kerkje,hermes
Geldermalsen
Home / Regio / Rivierenland / Geldermalsen / Echtpaar doet bijzondere vondsten in Rumpts Kerkje

Echtpaar doet bijzondere vondsten in Rumpts Kerkje

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Foto: Tamara Reijers
  RUMPT - Bart van den Goorbergh en Margreet van Iterson wonen ruim een jaar in de pastorie van het Rumpts Kerkje. Nog altijd doen ze er bijzondere vondsten.

  Bart van den Goorbergh, freelance dirigent en trompettist, toont op de zolder van de pastorie een in stukken gebroken Jezusbeeldje, gevonden onder de zoldervloer.

  Ontdekkingen
  Naar hoe het beeldje daar gekomen is, blijft gissen. „Hier sliep vroeger het dienstmeisje. Misschien heeft zij het laten vallen en het vervolgens hier verstopt", zegt hij lachend. Het is een van de vele ontdekkingen die Van den Goorbergh en zijn vrouw Margreet van Iterson in een jaar tijd hebben gedaan. Het stel verhuisde vorig jaar zomer van hun woning in Geldermalsen naar de kerk in Rumpt. Een kennis vertelde dat de kerk zou gaan sluiten en in de verkoop ging. „Ik kende het kerkje al, want ik heb hier 25 jaar geleden met een orkest gespeeld. We zijn meteen gaan kijken en hebben het parochiebestuur en de makelaar gebeld."

  Pronkstuk
  Aan het pronkstuk van de voormalige Heilige Maria Geboortekerk, het orgel, zit ook een opmerkelijk verhaal. Het is er één van het merk Maarschalkerweerd, de Rolls Royce onder de orgels. Eén probleem: hij moest voor veel geld worden gerestaureerd. Van den Goorbergh nodigde de bekende toetsenist Bert van den Brink uit Ophemert uit. Wat bleek: het orgel deed het nog prima. „Niet alles is even zuiver, maar er kan nog prima op worden gespeeld."

  Toilet
  Ze willen de kerk daarom zoveel mogelijk in de oude staat behouden. Er kunnen bruiloften en uitvaarten worden gehouden. Van den Goorbergh en Van Iterson zijn vorig jaar oktober zelfs in hun eigen kerk getrouwd. Voor de toekomst richt het paar zich grotendeels op concerten, al moet er voor die tijd nog wel het één en ander gebeuren. „Er is nu maar één toilet, dat is natuurlijk niet genoeg. Daarom willen we komende winter een toiletgebouw laten aanleggen."