article
1.6403644
GELDERMALSEN - Als je het Roxanne van den Boogaard vijf jaar geleden had gevraagd, had ze niet gedacht dat ze nu op een mbo les zou geven. Nu staat ze in de finale van de mbo Leraar van het Jaar 2016. Op 8 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt.
Roxanne gaat voor titel Leraar van het Jaar
GELDERMALSEN - Als je het Roxanne van den Boogaard vijf jaar geleden had gevraagd, had ze niet gedacht dat ze nu op een mbo les zou geven. Nu staat ze in de finale van de mbo Leraar van het Jaar 2016. Op 8 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt.
http://www.gelderlander.nl/regio/rivierenland/geldermalsen/roxanne-gaat-voor-titel-leraar-van-het-jaar-1.6403644
2016-09-17T11:14:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6403645.1474039294!image/image-6403645.JPG
Geldermalsen,MBO,Leraar van het Jaar 2016,hermes
Geldermalsen
Home / Regio / Rivierenland / Geldermalsen / Roxanne gaat voor titel Leraar van het Jaar

Roxanne gaat voor titel Leraar van het Jaar

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Roxanne van den Boogaard. Foto: William Hoogteyling
  GELDERMALSEN - Als je het Roxanne van den Boogaard vijf jaar geleden had gevraagd, had ze niet gedacht dat ze nu op een mbo les zou geven. Nu staat ze in de finale van de mbo Leraar van het Jaar 2016. Op 8 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt.

  Van den Boogaard geeft ze al een paar jaar les op de groene mbo Helicon in Geldermalsen.

  Verrassing
  Ze ontdekte tot haar eigen verbazing dat ze ontzettend veel plezier haalt uit het werken op het mbo. Ze geeft onder meer studieloopbaanbegeleiding en loopbaan & burgerschap. Tijdens de vakken komen ook scholieren vaak verrassende kanten van zichzelf tegen.

  Invloed
  De 26-jarige Brabantse studeerde onderwijskunde en volgde een opleiding om docent te worden. Haar stage was bij Helicon, en daar bleef ze. „Ik kan nu meer invloed uitoefenen dan als ik beleidsstukken had geschreven. Er wordt veel van bovenaf verzonnen wat in de praktijk niet werkt. Nu bedenk ik iets wat wél werkt, ook voor andere scholen.” Zo is ze bezig met vernieuwingen in onderwijs voor alle Heliconvestigingen, maar daarnaast leert ze leerlingen nadenken over hun toekomst. „Veel leerlingen zijn zich niet bewust waar ze goed in zijn. Maar ze moeten zichzelf straks wel verkopen.”

  Humor
  Haar stagebegeleider van toen gaf haar op voor de beste-leraar-verkiezing, onder meer omdat ze als jonge lerares al zo snel verantwoordelijkheden kreeg. „Ik vind het nú wel leuk om mee te doen”, zegt ze wat besmuikt. Wat haar tot een goede docent maakt? Even een overwogen stilte. Dan klinkt het: „Ik straal rust uit, heb humor, probeer alles voor de leerling zo duidelijk mogelijk te maken.” 

  Talent
  Op 8 oktober, tijdens het Lerarencongres, zal blijken of het goed genoeg is om de 'concurrentie' te verslaan. Zelf weet ze het nog niet. „Zij zijn ook getalenteerd.” Ronduit geërgerd is ze als mensen haar prijzen, omdat ze in het mbo werkt. Of nog erger: ouders die zeggen dat hun kind 'maar' mbo kan. „Zó'n onzin! Ze zijn vaak sociaal heel sterk, hebben inzicht in mensen, stappen rustig op een bedrijf af en vragen 'Meneer, heeft u een stageplek'.”

  Wensenlijstje
  Ze heeft nog wel een wensenlijstje voor als ze Leraar van het Jaar wordt. „Ik zou onderzoek willen doen naar de aansluiting op het bedrijfsleven, maar ook op het belang van humor en ontspanning voor jongeren om de druk aan te kunnen. En ik zou meer aandacht willen voor excellente leerlingen. Wie juist meer kan, valt nu nog tussen wal en schip.”