article
1.6308189
GELDERMALSEN/ BUREN - Duizenden kilo's appels en peren in oude boomgaarden worden niet geplukt. Stichting Landschapsbeheer zoekt vrijwilligers.
Vrijwillige plukkers moeten Betuws weesfruit redden
GELDERMALSEN/ BUREN - Duizenden kilo's appels en peren in oude boomgaarden worden niet geplukt. Stichting Landschapsbeheer zoekt vrijwilligers.
http://www.gelderlander.nl/regio/rivierenland/geldermalsen/vrijwillige-plukkers-moeten-betuws-weesfruit-redden-1.6308189
2016-08-29T05:06:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.5837756.1458648364!image/image-5837756.JPG
Geldermalsen,Ambacht,fruitteelt,hermes
Geldermalsen
Home / Regio / Rivierenland / Geldermalsen / Vrijwillige plukkers moeten Betuws weesfruit redden

Vrijwillige plukkers moeten Betuws weesfruit redden

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  GELDERMALSEN/ BUREN - Duizenden kilo's appels en peren in oude boomgaarden worden niet geplukt. Stichting Landschapsbeheer zoekt vrijwilligers.

  De verdiensten? Een zak fruit én een goed gevoel, omdat je het milieu en het typisch Betuwse landschap behoudt.

  Plukactie
  De Stichting Landschapsbeheer Gelderland houdt dit jaar voor het eerst een grote plukactie in Buren en Geldermalsen. Doel: ervoor zorgen dat goed eten niet verloren gaat en eigenaren stimuleren hun boomgaard te houden.

  Verloren
  De Betuwe kent heel wat boomgaarden bij particulieren. „Maar eigenaren zitten vaak met de handen in het haar”, zegt Nomi Havelaar van de stichting. „Ze krijgen het niet voor elkaar al het fruit te plukken. Duizenden kilo's fruit gaan verloren.”

  Tuin met fruitbomen
  Het gaat om inwoners die een huis hebben met daarbij een tuin met fruitbomen, soms vele tientallen. Het gevaar dreigt dat ze door al het extra werk – en kosten – de boomgaard rooien. Om dat te voorkomen worden vrijwilligers gezocht.

  Spa
  Drie eigenaren in Buren worden dan 'verlost' van een deel van hun fruit. Landgoed Mariënwaerdt in Beesd maakt er sap van. De eigenaren krijgen een vergoeding voor het onderhoud van hun boomgaard

  Opgeven kan tot 6 september bij Landschapsbeheer Gelderland.