Home / Regio / Rivierenland / Genieten van streekwijn

Genieten van streekwijn

Foto's
1
  • Afbeelding
    Beschrijving
    Een man proeft wijn in de gaard van de Culemborgse wijnmaker Teun Bikker die links in beeld toekijkt. foto Raphaël Drent
CULEMBORG - 'Deze wijn kun je drinken bij patrijs", zegt Bert Barenbrug, terwijl hij aan het plastic glaasje nipt. "Die andere was beter bij zuurkool." "En deze", vraagt wijnmaker Teun Bikker. "Misschien bij wild zwijn", zegt Hans Deuss, een andere proever. " Bij wild zwijn mag een iets zwaardere wijn", vindt Barenbrug. "Ik zou zeggen reerug of fazant."


De mannen staan zaterdag duidelijk te genieten van hun mini-wijntest in de gaard van Bikker (67) in Culemborg. Hij houdt open dag op zijn 300 vierkante meter grond, waar hij in 1996 als hobbyïst de druivendrank begon te produceren.

"Ik kon al wijn maken van vruchten. Dat had ik geleerd bij een cursus. Toen ik een nieuwe volkstuin kreeg en iemand me een wijnstok schonk, ging ik aan de slag", aldus Bikker. "Drie jaar later stond het hier helemaal vol. Een stuk of negen soorten. Zoveel heb ik er nu nog steeds. Groter wil ik niet worden, want het moet leuk blijven."

Ieder jaar houdt de Culemborger een open dag waar zo'n honderd mensen op af komen. "Dan verkoop ik tussen de 150 en 200 flessen wijn van vier euro per stuk. Dat is kostendekkend. De hobby kost natuurlijk ook geld: kurk is duur en je hebt ontsmettingsmiddel nodig, draad, netten, palen. Ik hou er uiteindelijk niets aan over."
Als de zon in september een beetje doorzet en oktober ook goed weer brengt, dan kan het volgens Bikker zomaar eens 'een heel goed wijnjaar worden.'