article
1.3617754
TIEL - De nachtopvang in Tiel is vanwege de koude open voor alle daklozen in de omgeving.
Nachtopvang Tiel opent deuren voor alle daklozen
TIEL - De nachtopvang in Tiel is vanwege de koude open voor alle daklozen in de omgeving.
http://www.gelderlander.nl/regio/rivierenland/nachtopvang-tiel-opent-deuren-voor-alle-daklozen-1.3617754
2013-01-20T19:53:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.3617755.1358706239!image/image-3617755.JPG
Tiel,Dakloze,nachtopvang,ribw
Rivierenland
Home / Regio / Rivierenland / Nachtopvang Tiel opent deuren voor alle daklozen

Nachtopvang Tiel opent deuren voor alle daklozen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Medewerkers van het RIBW koken voor de gasten. Foto: William Hoogteyling.
   Titel
   Medewerkers van het RIBW koken voor de gasten. Foto: William Hoogteyling.
  TIEL - De nachtopvang in Tiel is vanwege de koude open voor alle daklozen in de omgeving.
  Hulporganisaties RIBW, GGD, GGZ en de politie werken samen om niemand met deze temperaturen buiten te laten slapen. De nachtopvang is open van vier uur 's middags tot negen uur 's ochtends. Zijn er normaal gesproken vier plekken, als het flink vriest zijn er in de praktijk maximaal acht mensen te gast in de opvang van RIBW aan de Kwelkade. Om negen uur 's avonds hebben RIBW en politie contact over wie binnen is, en gaat de politie op zoek naar de mensen die er nog niet zijn. "Sommigen zijn bij vrienden, maar anderen zijn nog buiten in de kou", zegt zorgcoördinator Carlos Weijers. "Daklozen verlinken elkaar niet, maar als het echt koud is, worden ze ook bezorgd en zeggen ze vaak wel waar de politie zou kunnen zoeken. Die vertelt de mensen op straat dat het echt de bedoeling is dat ze meekomen."

  Meestal gaat dat goed. "Maar waterdicht is het niet. Als iemand echt niet gevonden wil worden, vind je hem ook niet." En dat is een bron van zorg voor de hulpverleners. "Je kent ze allemaal. Het zou vreselijk zijn als hen wat zou overkomen."

  Maar de winter heeft een positieve keerzijde. "Het biedt perspectief tot verandering. Je houdt het wel een zomer lang vol om tot 's avonds laat rond te hangen, als het gezellig is in de stad en de terrassen vol zijn. Maar in de winter is het niet zo gezellig op de Waalkade en dat biedt kansen om bij te draaien." En dat is ook al gebeurd. "Vorige winter waren we voor het eerst open, eerst alleen met de nachtopvang. Toen in februari het sociaal pension begon, zijn diverse mensen doorgestroomd."