article
1.6453839
OMMEREN - De gem - het Romeinse sieraad, dat Astrid Cochius onlangs uit de Betuwse klei heeft opgediept - laat hoogstwaarschijnlijk de mythische figuren Castor en Pollux zien.
De Romeinse gem van Castor en Pollux
OMMEREN - De gem - het Romeinse sieraad, dat Astrid Cochius onlangs uit de Betuwse klei heeft opgediept - laat hoogstwaarschijnlijk de mythische figuren Castor en Pollux zien.
http://www.gelderlander.nl/regio/rivierenland/neder-betuwe/de-romeinse-gem-van-castor-en-pollux-1.6453839
2016-09-28T06:00:00+0000
http://www.gelderlander.nl/polopoly_fs/1.6454583.1475002160!image/image-6454583.JPG
Ommeren,Historie,Romeinse gem,Astrid Cochius,Historische Kring Kesteren,hermes
Neder-Betuwe
Home / Regio / Rivierenland / Neder-Betuwe / De Romeinse gem van Castor en Pollux

De Romeinse gem van Castor en Pollux

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Ommeren Romeinse vondsten met Astrid,Roos en Cees op de voorgrond.
   Titel
   Ommeren Romeinse vondsten met Astrid,Roos en Cees op de voorgrond.
   Fotograaf
  OMMEREN - De gem - het Romeinse sieraad, dat Astrid Cochius onlangs uit de Betuwse klei heeft opgediept - laat hoogstwaarschijnlijk de mythische figuren Castor en Pollux zien.

  Strijdbare figuren die te paard het gevecht aangingen. Het is heel fijnzinnig op de geslepen halfedelsteen, 11 bij 9 millimeter klein, aangegeven. Volgens een deskundige van het Nijmeegse museum het Valkhof, kennisbolwerk van de Romeinen in Nederland, past zo'n voorstelling bij zowel de Romeinen als de Bataven die zo'n 2.000 jaar geleden leefden in de Betuwe.

  Glinsteren in de klei
  Bijna elke zaterdagmiddag gaat de werkgroep archeologie van de Historische Kring Kesteren en Omstreken op onderzoek uit. Niet om te graven, maar om langzaam over de vers omgeploegde akkers te lopen. En vooral goed te kijken. „Zeker als de zon schijnt hebben we kans dat we iets zien glinsteren in de klei", zegt Dodewaarder Cees van Meer. „We gaan niet de bodem verstoren door flink te spitten."

  Soms levert de zoektocht bijna niets op, maar vorige week zaterdag was het raak: een Romeins sieraad. Dat sieraad werd getoond in Ommeren.

  Lees meer in de Gelderlander van woensdag 28 september of in de e-paper.  Overledenen in de regio

  Meer informatie overlijdensadvertenties